@kurvvawszystkozajete: jak masz pod szkłem metal, a szkło masz cienkie (<3mm) to ma sens, ew. sprawdzić czy ci nad szkłem w ogóle łapie. W praktyce - różnie z tym bywa (zależnie od tego co pod szkłem, jakie szkło, jaka sztuka czujnika itd). Zasadniczo - czujnik indukcyjny wymaga metalu, w dodatku ferromagnetycznego (więc nie aluminium) by działać sprawnie zgodnie z przeznaczeniem. A znów czujniki pojemnościowe wyczuwają byleco, ale też różnie z precyzją
@hrumque: a dodaj do tego jeszcze temperature stołu 20-100 stopni w zależności co drukujesz, do tego w każdym miejscu temperatura jest inna i z pojemnościowym potrafią się fajne rzeczy dziać ( ͡°͜ʖ͡°)
@damian_co_dalej: dlatego najlepszym tanim czujnikiem w takich warunkach jest mechanika - lub czujnik "zdalny" - np taki jak tutaj pokazany indukcyjny ale nie wyczuwający wprost stół, tylko wyczuwający metalowy bolec, który jest długi i opiera się fizycznie drugim końcem o stół w trakcie pomiaru.
@SanFable: @hrumque: Jak na razie nie drukuję na szkle. Myślę nad tym z linku bo jest od ręki i tani, a nie chce mi się już co chwilę poprawiać stołu :/ Ew w międzyczasie zamówić coś pokroju 3DTouch i pomyśleć nad szkłem skoro każdy o nim pisze :D
Powie mi ktoś dlaczego bltouch jest takie drogie...?
@SanFable: bo jest produkowane w niezbyt wielkiej ilości sztuk, wymaga dość sporo pracy manualnej przy składaniu (nie jest to coś, co można zamówić gotowe i sam robot pick-and-place poskłada - trzeba tą cewkę nawinąć, podlutować ją do płytki, trzeba to mechanicznie poskładać) ... Za jakieś ~12$ dostaniesz, ale nie wiem czy warto. Nie lepiej właśnie jak piszę - zmajstrować sobie choćby kawał długiej
a jak z temperaturą stołu przy użyciu szkła? Trzeba zawyżać, czy dać chwilę więcej czasu na nagrzanie się szkła?
@kurvvawszystkozajete: po pierwsze - dobrze jest zapewnić dobry kontakt termiczny (pastę?) między stołem-grzałką a szkłem. Po drugie -sensor temperatury ma być doczepiony do szkła, a nie do spodu grzałki. Po trzecie - grzeje się trochę dlużej (bo bezwładność cieplna szkła większa) ale też utrzymuje temperaturę ładniej (bo byle powiew większej masy nie
czujnik indukcyjny wymaga metalu, w dodatku ferromagnetycznego (więc nie aluminium) by działać sprawnie zgodnie z przeznaczeniem
@hrumque: @kurvvawszystkozajete: To nie do końca tak jest. czujnik indukcyjny bez problemu wykrywa inne metale niż stal/żelazo ale zmniejsza się jego zasięg. dla aluminium o 60%. Czyli 10mm czujnik w przypadku aluminium zadziała przy 4mm.
https://botland.com.pl/czujniki-magnetyczne/7270-indukcyjny-czujnik-zblizeniowy-lj18a3-8-zbx-8mm-6-36v.html
#druk3d #aneta8 #reprap
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@SanFable: bo jest produkowane w niezbyt wielkiej ilości sztuk, wymaga dość sporo pracy manualnej przy składaniu (nie jest to coś, co można zamówić gotowe i sam robot pick-and-place poskłada - trzeba tą cewkę nawinąć, podlutować ją do płytki, trzeba to mechanicznie poskładać) ...
Za jakieś ~12$ dostaniesz, ale nie wiem czy warto. Nie lepiej właśnie jak piszę - zmajstrować sobie choćby kawał długiej
@kurvvawszystkozajete: po pierwsze - dobrze jest zapewnić dobry kontakt termiczny (pastę?) między stołem-grzałką a szkłem.
Po drugie -sensor temperatury ma być doczepiony do szkła, a nie do spodu grzałki.
Po trzecie - grzeje się trochę dlużej (bo bezwładność cieplna szkła większa) ale też utrzymuje temperaturę ładniej (bo byle powiew większej masy nie
@hrumque: @kurvvawszystkozajete: To nie do końca tak jest. czujnik indukcyjny bez problemu wykrywa inne metale niż stal/żelazo ale zmniejsza się jego zasięg. dla aluminium o 60%. Czyli 10mm czujnik w przypadku aluminium zadziała przy 4mm.