Aktywne Wpisy
Zielonka021124 +686
""Zaledwie 5 proc. pytanych lekarzy zgodziłoby się na kwotę poniżej 30 tys. zł. Aż 20 proc. badanych rozważałoby etat dopiero od 60 tys. zł brutto. Najwięcej lekarzy pomyślałoby o zmianie zatrudnienia przy pensji na poziomie 40-60 tys. zł brutto. Zadeklarowało to 36 proc."
Myślę, że to zamyka temat domniemanych "biednych" lekarzy, jeśli UoP rozważyliby po stawkach dopiero powyżej 100k EUR rocznie, tyle co ich koledzy w Niemczech Szwecji itd. tylko z medianą
Myślę, że to zamyka temat domniemanych "biednych" lekarzy, jeśli UoP rozważyliby po stawkach dopiero powyżej 100k EUR rocznie, tyle co ich koledzy w Niemczech Szwecji itd. tylko z medianą

ButtHurtAlert +150
Bawią mnie te wykopkowe analizy chłopskiego rozumu, że ludzie kiedyś robili dzieci jak mieszkali po 10 w jeziorze.
Czasy się zmieniły, milenialsi i gen-z mają większy przepływ informacji, sprowadzanie dyskusji do "a bo po wojnie ludzie sie reprodukowali na potęgę", jak argumentu że zapewnienie tanich mieszkań nic nie da jest śmieszne.
Młodzi, czyli ludzie z mojego pokolenia 1995-2005 nie chcą się rozmnażać bo nie widzą perspektyw, a mieszkania są jednym z ważniejszych czynników który
Czasy się zmieniły, milenialsi i gen-z mają większy przepływ informacji, sprowadzanie dyskusji do "a bo po wojnie ludzie sie reprodukowali na potęgę", jak argumentu że zapewnienie tanich mieszkań nic nie da jest śmieszne.
Młodzi, czyli ludzie z mojego pokolenia 1995-2005 nie chcą się rozmnażać bo nie widzą perspektyw, a mieszkania są jednym z ważniejszych czynników który
źródło: temp_file68821082190073527
Pobierz

#elektryka #energetyka #kabelboners #kabel
źródło: comment_2SSOVGPNRqaLb9GTHUbOpcPabMGNeZFr.jpg
Pobierz@WuDwaKa: nazwa może trochę wprowadzać odbiorców w błąd, albowiem trzeba rozróżnić wytrzymałość na przebicie (która zależy od izolacji) oraz wytrzymałość prądową, która zależy od przekroju poprzecznego przewodnika, a także materiału z jakiego został wykonany. Zazwyczaj ludzie myślą, że grubość żyły zależy bezpośrednio od napięcia, a tak nie jest.
@Kotel_ nie wiem jak tutaj, ale ja robiłem takie, że każda żyła była w izolacji, żyły skręcone i skrętka(ośrodek) był oblewany już izolacja na gotowo. I taki kabel 4x240 waży ok 10kg 1m
#pracbaza
źródło: comment_crhjqzXgmfaajsgETUd9B5kuiZuOeKS5.jpg
PobierzJak już naprawdę to Cię ciekawi to na kablach na nazwie kodowej masz wielką literę "K".
Po prostu ludzie do dziś z tym walczą jak z poprawnością wielu polskich słów, a jeśli mamy podchodzić do kontekstu budowlanego to np. wiertarką nie robisz dziur tylko otwory, bezpieczniki to nie "korki", ale można i iść dalej:
No o ile mi wiadomo.
A jak już mamy się jakoś szanować to nie nazywajmy po prostu "kablem" kawałka sznurka z aliexpress za 0.1$ który ci podładuje telefon w 6h.