Wpis z mikrobloga

Mirko pomusz! Mam problem z pamięcią RAM. Dostałem od kumpla 16GB ramu - 4 kości po 4GB i gdy wszystkie są na swoim miejscu na płycie głównej, komputer nie odpala, tj. włączy się, ale na monitorze pisze "brak sygnału", chwilę wentylatory pokręcą po czym komputer się wyłączy, sam włączy na nowo i tak w kółko. Gdy są włożone tylko 2 kości, wszystko działa jak należy. Bios na płycie aktualizowany, wszystkie kości i porty na płycie na 100% działają, bo próbowałem już wszystkich możliwych konfiguracji. Co robić? :p
#pcmasterrace #komputery #pytanie
  • 11
@Skibil Może masz uszkodzony slot ramu. Weź jedną kość i sprawdź każdy pokolei jak na którymś się nie włączy to masz odpowiedź ;)

Aaaaaa no i najważniejsze czy zasilacz a właściwie produkt zasilaczopodobny jest z czarnej listy? ( ͡ ͜ʖ ͡)
@Wrathkrigs: Wszystkie sloty na bank działają, bo próbowałem już wszystkich konfiguracji - różne kości w różnych slotach i efekt jest ten sam: na dwóch kościach złoto, na czterech gówno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zasilacz Corsair, więc pewnie czarna lista xD
Asus H81-Gamer

@Skibil:
_* Ze względu na ograniczenia chipsetu firmy Intel® płyta H81-GAMER może obsługiwać jedynie jednostronne moduły pamięci, gdy zainstalowane zostaną cztery moduły i będą pracować z maksymalną wartością transferu_