Wpis z mikrobloga

Wymieniałem baterię na płycie głównej w starym laptopie. Niestety wyszła razem z gniazdem. Da radę to przymocować bez lutowania?
Dzięki tym otworom po położeniu na płycie gniazdo leży stabilnie. Te przylutowane do gniazda płytki raczej dotykają ścieżek. Może wystarczy przykleić plastikowy element na środku żeby się nie odrywał?
#laptopy #serwispc #naprawalaptopow #komputery
Pobierz tkowal - Wymieniałem baterię na płycie głównej w starym laptopie. Niestety wyszła raz...
źródło: comment_IUQVJa7O9PfGt7a508tOUKhnPNsSS9Fn.jpg
  • 20
@tkowal: Teoretycznie wszystko powinno działać, ale bios będzie się resetował za każdym razem (data i godzina też)
Superglue powinien dać radę, tylko nie lej kleju na te styki bo nie będzie działać. Klej możesz lać w te czerwone miejsca. No i musisz zadbać jakoś żeby te blaszki stykały się. Może folia aluminiowa, ale tak, żeby nigdzie nie dotykała innej elektroniki
Pobierz A.....h - @tkowal: Teoretycznie wszystko powinno działać, ale bios będzie się resetow...
źródło: comment_NxBZVT2ZSnz1bG73AX02qneVlKN1xdVz.jpg
@Arkatch: mowisz że powinien się uruchomić bez tego gniazda?
Wcześniej miał objawy jak w tym linku (też Asus seria F5). Tzn ostrzeżeń nie widziałem bo dostałem go jak już się nie włączał. 2x beep i restart przy wyłączonym ekranie.
Jakby działał z restartującą się datą to byłoby do przeżycia.
Coś jeszcze mogę zrobić czy tylko spróbować złożyć bez montowania gniazda i liczyć że odpali?
@Arkatch: Asus F5SL
Jak wyżej pisałem. Wydawał 2 krótkie piski (ledwo słyszalne przez obudowę - pewnie jakiś mały głośnik na płycie). I restart przy wyłączonym ekranie. Próbowałem monitor podłączyć ale nic nie przesyłało. Baterię na zmianę planowałem jutro kupić ale z tego co piszecie chyba już nie ma sensu
@Arkatch: nie próbowałem F1, teraz mam w częściach to nie sprawdzę

2 kości 1GB+2GB, mam jeszcze gdzieś starą fabryczną 1GB jakby co żeby potestować

co do zerwanych ścieżek:
jakbym je czymś takim zamalował to rozwiązałoby problem?
@tkowal: Nie wiem, nigdy się z takim markerem nie spotkałem.

A komputer próbowałeś odpalać z jedną kością RAM? Spróbuj uruchomić komputer, z raz jedną raz z drugą kością, raz w jednym raz w drugim slocie.
Według komunikatu biosu jest to problem z RAMem
@Arkatch: Sprawdziłem RAM w różnych konfiguracjach i nie pomogło.
To co brałem za dwukrotne piszczenie okazało się dźwiękiem wydawanym przez startujące DVD (po wyjęciu napędu nie ma żadnego dźwięku), więc przyczyna musi być inna.
Czyli wygląda to tak że komputer się niby odpala ale nic się nie dzieje, diody zasilanai i wifi się świecą ,wentylator pracuje, kontrolka dysku zapala się tylko na początku na chwilę. Jeśli DVD jest podłączone to non-stop
@tkowal: Jest kilka możliwości. Albo matryca (zaświeć na nią latarką i zobacz czy coś widać), albo chipset/grafika.
Jakbyś miał hotaira to można byłoby podmuchać po chipsecie, ale wydaje mi się, że lepiej kupić użwykę laptopa z allegro za 50zł