Aktywne Wpisy
Mirki, mamy mega spinę z sąsiadem. Otóż, mój somsiad ma 2 takie jak na zdjęciu "miejsca rodzinne", czyli dwa miejsca jedno po drugim, czyli łącznie ma 4 miejsca parkingowe (ciekawe skąd miał na to pięniążki xD). Od kiedy tu mieszkam nie widziałem jeszcze żeby tam parkował. Korzystając z okazji postanowiłem postawić na jednym z tych miejsc furkę i nic nie mówić. Mijały miesiące i nic się nie działo, nawet coś tam śmieszkowaliśmy
NoMoreTearsJustSmile +223
coś robią w dany sposób to ja robię na odwrót. To był przykład tradycji. Pokrewna do tradycji jest mentalność grupowa gdzie ludzie bezkrytycznie przyjmują pewien schemat tylko dlatego bo większość tak robi. W najbliższym otoczeniu widzę mentalność grupową gdzie ludzie bezkrytycznie powielają hasła. Pamiętam przykład ustawy ACTA gdzie tysiące młodych ludzi bez zapoznania się z dokumentem ustawy była mu przeciwna....dlatego bo większość była przeciwna. No to
nie do końca racjonalne...jak się czemuś sprzeciwiasz najpierw warto to poznać. Właśnie z przytoczonego powyżej powodu jak wszyscy coś robią w dany sposób to ja robię na odwrót. Teraz Sztuczka polega na tym aby oddzielić ziarno od plew. Bo Nie jest jednak do końca tak jak większość coś robi to jest to nieracjonalne. Na przykład powtarzane twierdzenie że trzeba robić w życiu to co się lubi ma sens, najlepiej to widać na przykładzie osób które NIE robią tego co lubią czyli skupiają się na problemach mianowicie emeryci temat przewodni choroby...Oni jakby nie widzą, że większość swojego dnia poświęcają na
coś czego nie lubią czyli choroby.