Wpis z mikrobloga

#matlab
Cześć, ma może ktoś przykładowy skrypt działający wielowątkowo? Mam funkcję, którą muszę wykonać dla ~700 elementów wektora, symulacja z fminsearch.
Puszczone w pętli działa to powoli, procesor jest użyty w zaledwie 20%, pomyślałem że da się to łatwo zrównoleglić.
Napisałem to za pomocą batch(), ale musi być jakiś bardziej elegancki sposób. Nie dosyć że nie działa to wiele szybciej, to jeszcze tworzy mi dużo drobnych plików na dysku.
  • 4
@kamilspl: Jak masz legalnego Maltaba to możesz wykorzystać metody jak parfor itd.
Jeśli nie to możesz się silić na wywoływanie innych Matlabów przy pomocy poleceń typu system.

No chyba że chcesz zejść jeszcze niżej i użyć mexów. Wtedy możesz użyć wątków systemowych.
@Okcydent: właśnie sam nie jestem pewien czego chcę użyć - nie znam poleceń. Zakładałem że każda z pętli może zostać wykonana w osobnym wątku - czytam z wektora, zapisuję wynik w innym, jeden wątek nie zagląda do drugiego.
potrzebne mi coś w stylu:
uchwyt=wywołajwwątku(funkcja,argumenty);
wynik=czekajnazakończenie(uchwyt);
I batch się sprawdzał, ale mam przeczucie że to służy jednak do czegoś innego i dlatego jest wolne. Workspace z każdego batcha