Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mireczki spod tagu #prawo zwracam się do Was o radę. Za każde merytorycze odpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję!
Sytuacja wygląda następująco:
Ja lvl 28, mieszkam za granicą. Ojciec alkoholik zrobił dług mieszkaniowy.
Jak miałam niespełna 19 lat, wyjechałam na studia z rodzinnego miasta. Tam rozpoczęłam pracę, oraz studia zaoczne.
Otrzymałam wezwanie do sądu w sprawie zadłużenia. Nie miałam pojęcia o tym. Ojciec nie wspierał mnie finansowo( otrzymałam nawet zapomogę studencką).
Niestety dla pani sędziny moje studia najwyraźniej nie były zadowolającym argumentem, aby wykluczyć mnie z zadlużenia.
Lata mijały, a ja naiwnie wierzyłam ojcu, że spłaca.
Niestety 5 lat temu otrzymałam list z zawiadomieniem o zajęciu przez komornika środków na moim koncie bankowym.
Wtedy podjęłam decyzję o wyjezdzie za granicę. Niezbyt było to rozsądne, ale nie chciałam za to ponosic odpowiedzialnosci.
Przez lata żyłam z myślą, że choćby część długu jest pokrywana z zajęcia komorniczego ojca.
Nadeszły lata świadomości, chęć powrotu.
Pytanie, co robić. Chciałabym aby dług był podzielony na 2 osoby, jest to około 50 tys zł. Sama mogłabym w tym czasie starać się o umorzenie chociażby części.
Co radzicie, jak się za to zabrać? Może polecicie jakiegos prawnika we #wroclaw ?
Miraski hulp. Chcę wrocić i żyć jak człowiek.
(,)()

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
  • 7
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: nie rozumiem. ojciec żyje? to skąd ta wspólnota długu? gdybyś odziedziczyła mieszkanie, to co innego. mogłabyś się zrzec spadku i wtedy długu byś nie dziedziczyła. jeśli się nie zrzekłaś, to jest za późno.
chyba, że masz to mieszkanie na własność wspólnie z ojcem. wtedy gorzej, bo ściągną z ciebie i powiedzą, że drugie pół możesz sobie wyegzekwować od ojca - i tego niestety nie przeskoczysz.
  • Odpowiedz
Dlugi za czynsz obciazaja wszystkich pelnoletnich mieszkancow lokalu za okres w ktorym w nim przebywali. Otrzymalas nakaz zaplaty z sadu? Jesli tak to kiedy ? W sensie czy istnieje szansa na zlozenie sprzeciwu i udowodnienie okresu w ktorym nie przebywalas w lokalu coby ograniczyc ten dlug. Generalnie jesli uciekl ci termin na sprzeciw to slabo. Tak czy inaczej idz do radcy prawnego po porade. Zbierz wszystkie dokumenty jakie masz i nie sluchaj
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Czytaj uważnie to co napisał @chrumchrum666 bo bardzo dobrze Ci napisał, miałem identyczna sytuację jak Ty - ok. 60 tyś długu. Jeżeli byłaś zameldowana to od pełnoletności masz obowiązek opłacać czynsz.

Jeżeli nie przebywałaś w tym czasie w lokalu, masz na to dowody to nie jesteś zobowiązana spłacać tego - ja się powołałem właśnie na taką linię obrony i wszystko zostało umorzone - mimo, że komornik już wszedł mi na
  • Odpowiedz
OP: @chrumchrum666: Mieszkania już dawno temu nie ma. Nie wiem, czy skonczyl sie czas na wniesienie sprzeciwu. Ale tak też będę musiala zrobic. Nakaz z sadu jest, nie wiem jaka data, poniewaz moj ojciec mnie o takich sprawach nie onformowal, co wiecej oklamywal mnie latami...
@Ravez__: Podniosles mnie na duchu. Generalnie sprawa wyglada tak, ze mam indeksy ze szkoły, mam pity z pracy z innego miasta. Mam takze pity
  • Odpowiedz