Wpis z mikrobloga

Jakieś rady do gry jakimiś Indianami z Ameryki? Rozważam spróbowanie Indianie lub Etiopia. Najbardziej przyda się chyba wzmianka o technologii. Co zrobić, żeby coś zdziałać? Kiedyś w #eu3 widziałem rary gościa, podbił pół Europy.. Indianami.. Ciekawe czy to był poziom najłatwiejszy i kody ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#eu4
  • 11
@Ragnarokk: W EU4 nie próbowałem grać Indianami. W EU3 było ciężko cokolwiek ugrać - przynajmniej mi. Wybitnym graczem też nie jestem, bo nie rozumiem jak można podbić pół świata. Rozumiem kolonizacje, czy zajmowanie kolonii, ale jak ktoś gra np Portugalią i wjeżdża w Europie do Rosji, to już wybitne zdolności, albo kody (co bardziej obstawiam).
@Ragnarokk: To wybitne zdolności, bo inaczej tego nie umiem nazwać. Chcąc robić prowincje narodowe, pomińmy zmiany kultury.. nie wyobrażam sobie nadal takiego podboju. Jadę na misjach, mam preteksty, mogę ugryźć kawałek imperium rywala, ale później bunty, rozejmy, innej wojny. Będę obserwował tag, może coś wypatrze.
@Karol_Polak_Maly:
Wszystko kwestia doświadczenie i rozwoju - wyboru dobrych idei pod państwo, znajomości mechanik. Nikt od razu świata czy Europy nie podbije, trzeba zagrać kilkanaście gier, poczytać dużo na forach/wiki, pooglądać yuoutuberów niektórych.

Co do rozwijania poza Europą to czekanie to zły pomysł, zwłaszcza przy tych pierwszych trzech instytucjach. Trzeba nabić w jakiejś prowincji. To co wydasz tutaj odzyskasz z nawiązką na niższych kosztach technologii.
@Ragnarokk: @Karol_Polak_Maly: Dzisiaj skończę grać kacapami, to wstawię screena. Zostało mi ostatnie 50 lat i powiem szczerze.. Gram byle skończyć, ale coś tam jeszcze ugryzę komuś. Myślę, że podbicie Polski i Szwecji, to ch*j a nie wyczyn Ruskimi. Najbardziej blokowały sojusze innych państw, potężni sąsiedzi (wcześniej), przyjmowanie DROGICH nurtów i bunty.. Bunty, to dają popalić. Podbijasz kraj, który ma 25 tysięcy wojska a przy buncie wyskakuje nagle 35 tysięcy.