Wpis z mikrobloga

Problem jest następujący: Mam tablice z wynikami zależnymi od dwóch zmiennych. Chciałbym te wyniki interpolować, żeby dało się uzyskiwać wyniki także między tymi punktami węzłowymi, a także żebym otrzymał ładny wykres trójwymiarowy. Jest możliwe takie cos?

#matematyka #programowanie #matlab
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Okcydent: Znalazłem to wczoraj ale nie jestem biegły w używaniu matlaba. Czyli wg pierwszej metody definiuje sobie X i Y w moim przypadku
X = [26:2:86];
Y = [0:1:30];
[X,Y] = meshgrid(X,Y)
Xq = [26:0.5:86];
Yq
  • Odpowiedz
@gizmo930: Szczerze to nie chce mi się kogokolwiek uczyć za darmo. Zatem tylko szybkie odpowiedzi:

Mam tablice z wynikami zależnymi od dwóch zmiennych.

Skoro ją masz już zapisaną w pamięci to jej użyj. Ona będzie macierzą V. Macierze X,Y będą miały te same wymiary co macierz
  • Odpowiedz
@Okcydent: Rozumiem. Dobra, teraz już chyba wiem jak to zrobić. Niemniej dziekuje za pomoc. Ostatnie pytanie z odpowiedzią tak lub nie. Chodzi o to że chciałbym dostać funkcje opisującą taką siatke f(x,y)=V da się to zrobić w ten sposób?
  • Odpowiedz
@gizmo930: W ogólnym przypadku nie, nie da się dostać, przynajmniej nie w procedurze interpolacji. Interpolacja takiej siatki polega na wzięciu najbliższych węzłów, i na ich podstawie i odległości do nich wyliczeniu wartości punktu pomiędzy tymi węzłami.

Mógłbyś np. za pomocą optymalizacji dopasować funkcję dwóch zmiennych, oczywiście jeśli zdefiniowałbyś strukturę tej funkcji.
  • Odpowiedz