Kupiłem nowego kompa i postawiłem nowy system, podłączyłem również stary dysk bo chciałem działać na dwóch systemach, wybieram bootowanie z 2 dysku (tego starego), wyskakuje ekran ładowania a po chwili blue screen - co się stało się? \
Dodam, że jest jak startuję z nowego dysku to bez problemu mam dostęp do danych na tym starym.
@bohlen: Poznaj windowsa, świetny system ( ͡°͜ʖ͡°)
Na starym dysku system był instalowany z innego PC więc są inne sterowniki i przy uruchamianiu go na nowym zapewne występuje konflikt, jedyny sposób to instalacja windowsa z nowego PC na starym dysku.
@Namenick: Zależy mi jednak na tym żeby odpalić tamten dysk, mam tam sporo projektów w różnych programach które wymagają zewnętrznych wtyczek - instalacja tego od nowa zajęła by kupę czasu, nie da się nic zrobić?
@bohlen: Nie dasz rady tak po prostu go wystartować, skoro stawiany był na innej platformie. Możesz ewentualnie próbować go uruchomić za pomocą Lazesoft Recovery Suite - on umi robić różne cuda ze startem systemu, bootloaderem itp. Ale tak ogólnie to zgrałbym dane i nie kombinował.
@Namenick: no w tym że odtworzone tak projekty są bezużyteczne, bo tak jak napisałem, programy korzystają z zewnętrznych wtyczek których nie mam zainstalowanych na nowym systemie.
@bohlen: Oj kolego kolego, namieszałeś trochę. Nie jest łatwo przenieść Windowsa z jednego komputera do drugiego, zwłaszcza jeśli mocno różnią się bebechami. Problemy przede wszystkim powodują zainstalowane sterowniki z starego komputera. Jeśli masz możliwość do wejścia trybu awaryjnego Windowsa z starego dysku to tam wejdź i zainstaluj wszystkie sterowniki od nowego kompa. Nie gwarantuje że to powinno pomoc, ale jest szansa.
@bohlen odpal system na starej płycie, sklonuj partycje, wgraj ją na nowo na nowej płycie, można też usunąć dwie gałęzie rejestru przed przeniesieniem dysku , bdw win10 idealnie znosi podmianę całego hardwearu
@jedyny_wolny_login: to by było dobre gdybym przenosił z dysku na dysk, a ja chcę po prostu odpalić stary dysk na nowej płycie, nie ma łatwiejszego sposobu?
Dodam, że jest jak startuję z nowego dysku to bez problemu mam dostęp do danych na tym starym.
#komputery #windows
Na starym dysku system był instalowany z innego PC więc są inne sterowniki i przy uruchamianiu go na nowym zapewne występuje konflikt, jedyny sposób to instalacja windowsa z nowego PC na starym dysku.
Więc w czym problem?
Jeśli masz możliwość do wejścia trybu awaryjnego Windowsa z starego dysku to tam wejdź i zainstaluj wszystkie sterowniki od nowego kompa. Nie gwarantuje że to powinno pomoc, ale jest szansa.
Komentarz usunięty przez autora