Wpis z mikrobloga

sam mesh wymaga 32gb z xpl10

You need at least 16 GByte of RAM to enjoy this scenery (and this is no joke, it is a very serious warning)!!! And if you want to play it safe, you better have 32 GByte of RAM! Especially with the new, “extended DSF” feature since X-Plane 10.40, the RAM requirements can even double (because this feature loads twice the number of DSF files to make
  • Odpowiedz
@Kotel_: @fajazdrowia: Mesh sie sam generuje chyba nawet z domyślnego meshu xplane, ja tam nic nie musialem pobierać dodatkowo. Ale tak poza tym to efekty na razie w Polsce są bardzo słabe, nie ma dobrych map.
  • Odpowiedz
@Sakaton: @Kotel_: Tu masz protip jak kraść fotomapy google

Raczej rozsądnego zabezpieczenia się przez Google. Na Polskę zdradzę Ci sposób działający w GMapsie: musisz wyedytować kod Ortho4XP i znaleźć linię odpowiadającą za pobieranie tekstur 256x256px i po każdym takim pobraniu ustawić trzy-sekundowy sleep. Dopiero wtedy Google nie obraża się na stałe IP :) Oczywiście wymaga to dużo czasu (pobranie jednego stopnia Z18 trwa trochę ponad tydzień), ale liczy się efekt
  • Odpowiedz
Mam 8 GB Ram i nigdy mi się X-Plane nie wywalał na sceneriach HD alpilotx, ale latałem bez extended dsf. Mesh nie bierze się z OSM :) jest generowany na podstawie danych z serwisu http://www.viewfinderpanoramas.org - Ortho4XP automatycznie pobiera odpowiednie pliki z tego serwisu, ale jeżeli robicie Norwegię lub Alpy, to polecam pobrać z tego serwisu ręcznie dużo dokładniejszą wersję 1". HD mesh jest potrzebny Ortho4XP tylko do utworzenia scenerii 3D otoczenia
  • Odpowiedz