Wpis z mikrobloga

Mozliwe jest to że ISP jakoś tnie mi prędkość po wifi?
Moje połącznie ze światem : Modem od ISP DASAN H660GW (z wifi)----->Router TP-Link TL-WR740N.

Z modowego wifi pociągne max 3-4 Mbps będąc niedaleko urządzenia (ping w normie- 2ms do serwerów ISP), z moim routerem TP Link sytuacja wygląda tylko nieco lepiej - 5Mbps Down, 5.2 Upload- ping taki sam jak w przypadku modemu.

Na komputerze połączonym skrętką z TP Linkiem prędkości w normie (52 Down/5Upload).

Kanały na których korzystają urządzenia są praktycznie nieużywane w okolicy.

#siecikomputerowe #sieci #isp
  • 11
@PrawieJakBordo nie masz w domu jakichś transmiterów na 2,4? Słuchawki bezprzewodowe, chińskie czujki ruchu, kamery na wi-fi? Wyłącz w ogóle z prądu tp-linka i zrób test na modemie może się poprostu zakłócają, ISP nic nie tnie na wi-fi nie miałby w tym żadnego interesu a wręcz przeciwnie
@metrom: Próbowałem też tak robić, wyłączyłem w całym domu prąd, nie licząc gniazdka gdzie wpięty był modem i router i nie było zmian :/ Więc to nie żadna mikrofalówka :P

Sam modem bez TP Linka też ma takie prędkości, nie powinny się zakłucać bo te urządzenia są na dwóch osobnych piętrach w domu z grubymi ścianami.
@PrawieJakBordo spróbuj only N albo tylko g i 20Mhz przy G powinno Ci się do około 16 rozkręcić bo te 5 co piszesz to wygląda jakby Ci się w B spinało, tx na 100, no i różne kanały ale na sztywno bez auto