Wpis z mikrobloga

Co warto zobaczyć na półwyspie iberyjskim? Chce w lipcu zrobić 7-14 dniowego tripa po Hiszpanii i Portugalii. Start w Madrycie, meta nieustalona. Byłem już raz w Hiszpanii - Malaga, wybrzeże Costa Brava i Gibraltar. Teraz chciałbym ruszyć z Madrytu do Portugalii, zobaczyć co najmniej Porto i Lizbonę. W Hiszpanii interesuje mnie Walencja i Barcelona. Może wyskoczyłbym na chwile na Ibizę? Co możecie polecić? Gdzie warto pojechać? Co zobaczyć? Jak poruszać się po półwyspie? Może macie linki do podobnych podróży? #hiszpania #portugalia #podroze #podrozujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
@zavisha: W Okolicy Madrytu - Toledo, całkiem ładne miasteczko (blisko Madrytu pociągiem lub autobusem wypad jednodniowy). Segovia podobnie - ładny akwedukt :) Nie co dalej od MAD jest Salamanca (a po drodze Avila) - w tych dwóch nie byłem, dopiero mam w planie, znajomi Hiszpanie polecają oba miasteczka. Sam Madryt też jest fajny.

Ze swoich doświadczeń polecę Bilbao, bardzo ładne, w ładnej okolicy, Most Biskajski w okolicy i inne całkiem
  • Odpowiedz
@qyqax: Lagos I ogólnie Algarve jest fajne ale do wypoczynku. Piękne plaże. W lato natomiast będzie mega gorąco i tłoczno.
Polecam Lizbonę i Sintre jak wcześniej wspomniano.
Cabo do Roca ma piękny widok, można się załapać na zachód słońca.
Polecam pojechać do Ericeira. Świetne plaże, można się nauczyć surfować.
  • Odpowiedz
@zavisha: Cabo da Roca ma piękny widok, a do tego warto zejść z klifu na dół, na plażę o nazwie Praia da Ursa.

Lizbona:
- lokal z tradycyjną wiśniówką (ginjinhą)
- ruiny Igreja do Carmo
- oceanarium (z oceanarium można wyjść na spacer po Parque
  • Odpowiedz