Wpis z mikrobloga

opłaca się kupić #raspberrypi do oglądania filmów czy jest jakieś tańsze rozwaiąnie? Chodzi mi o to abym mógł podłączyć do tv pena i puszczać filmy, mimo tego że moj aktualny telewizor ma wejscie na pena to nie działa odtwarzania filmów w avi a tym bardziej rmvb.

#telewizory #komputery
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PcMasterKira: imho najlepiej kupić tv boxa na procesorze s905x i wgrać libreelec. Te procesory są całkiem dobrze wspierane przez społeczność a wydajność lepsza jak na RPI. Do tego masz pilot + zasilacz itp.
  • Odpowiedz
@PcMasterKira: masz w 1 komentarzu link do takiego, od 30$ znajdziesz. 8GB flash i 1GB ram wystarcza na libreelec z zapasem. Np. M8S albo A95x. M8S jest ciężko uwalić taki protip ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xcccx: dodatkowy pilot to akurat wada, w rpi masz działające hdmi-cec (orange, banana i inne wynalazki też niby mają ale nikt nie napisał jeszcze stetownika pod linuxa który by działał :D)
Dla oglądania filmów ogólnie mało nadają się chinskie wynalazki - czesto brak sterowników do grafiki przez co męczy CPU dekompresując film zamiast korzystać ze sprzetowego kodeka w grafice.
  • Odpowiedz
  • 1
@PcMasterKira Mam Raspberry Pi 3b i służy mi dokładnie właśnie w tym celu co Tobie (no, pomijając ta część o rmvb xD) - Kodi zainstalowany na Raspbianie spokojnie daje radę oglądać filmy FHD.

Nie wiem tylko, czy formaty które zamierzasz odpalać nie są jakoś bardziej "wymagające". HDMI-CEC działa, mogę potwierdzić - normalnie pilotem można się po Kodi poruszać.
  • Odpowiedz