OCZYWIŚCIE. Widzialem takich co na A4 cofali, a nawet kilku anglików się trafiło #pdk więc droga szybkiego ruchu nie powinna być problemem :) Przecież nie stworzysz zagrożenia żadnego ani nic ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@silwek @silwek @grim A który przepis tak w sumie zabrania cofania na DTS? Tak głupi pomysł nie przyszedł by mi nigdy do głowy, ale też nie można cofać na wiaduktach, mostach, tunelach, I drogach A/S a DTS taką drogą nie jest.. Ani też nie ma znaku który miałby zakazywac cofania, więc który przepis O tym mówi?
@memfis23: @grim: @silwek: to teraz pytanie dla uważnych za sto punktów. Skąd Panowie koledzy wytrzasnęli, że DTŚ to jest droga ekspresowa albo szybkiego ruchu? Hmm? ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■ Doprecyzuję - na podstawie których znaków?
@grim: to nie przepis, tylko zdrowy rozsądek. Zjazdy są co paręset metrów, zawracanie czy cofanie faktycznie byłoby głupotą. Ale najśmieszniejsze jest to, że wcale to nie wynika z przepisów na TEJ drodze ;)
@silwek Oczywiście że na poważnie. Jadąc do pracy wjechał bym w debila który cofał na DTS bo przejechał zjazd i to nie w miejscu gdzie są trzy pasy i pobocze tylko przy wjeździe na nowy odcinek w Gliwicach gdzie są 2 pasy i barierki. Przyszedłem do pracy opowiedziałem o tym koledze a On mi na to że przecież nie ma przepisu zabraniającego i faktycznie takiego nie znalazłem dlatego pytam.
@Crea No właśnie nie wiem czy nie można by tego miejsca już zakwalifikować jako wiadukt. Jednak patrząc z drugiej strony nie ma przepisu zabraniającego cofanie na DTS co jak dla mnie jest chore.
@kosmaty2: ale DTŚ jest drogą szybkiego ruchu, co automatycznie zabrania cofania na tej trasie. Wyśle zapytanie do drogówki, aby poprzeć moje zdanie. Dam znać.
@Crea Art. 23 – Wymijanie, omijanie i cofanie na drodze
pkt 3. przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności: sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia, upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej
@Crea: na jakiej podstawie niby? Nie ma ani jednego znaku, który by to potwierdzał. Jest zwykła droga wojewódzka, która raz jest w terenie zabudowanym, a raz poza nią.
#slask #auto #przepisydrogowe #prawojazdy #dts
OCZYWIŚCIE. Widzialem takich co na A4 cofali, a nawet kilku anglików się trafiło #pdk
więc droga szybkiego ruchu nie powinna być problemem :) Przecież nie stworzysz zagrożenia żadnego ani nic ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@silwek
@silwek
@grim
A który przepis tak w sumie zabrania cofania na DTS? Tak głupi pomysł nie przyszedł by mi nigdy do głowy, ale też nie można cofać na wiaduktach, mostach, tunelach, I drogach A/S a DTS taką drogą nie jest.. Ani też nie ma znaku który miałby zakazywac cofania, więc który przepis O tym mówi?
Doprecyzuję - na podstawie których znaków?
@kosmaty2: Kpisz sobie z nas?
Art. 23 – Wymijanie, omijanie i cofanie na drodze
pkt 3. przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej
@kosmaty2: Zgadza się.
@Crea: na jakiej podstawie niby? Nie ma ani jednego znaku, który by to potwierdzał. Jest zwykła droga wojewódzka, która raz jest w terenie zabudowanym, a raz poza nią.