Wpis z mikrobloga

Mirki korzystacie z btrfs? Zmieniam dysk na ssd i sie zastanawiam nad tym systemem plików. Przemawiaja za nim snapshoty i subvolumeny. Alternatywnie rozwarzam lvm + f2fs.
#linux
  • 6
  • Odpowiedz
@Apokryf: brtfs bedzie przyszloscia Linuxa, ale za kilka lat dopiero. ostatnio zaliczyli niezla wpadke z formatowaniem systemu plikow (zeby przejsc na nowy schema trzeba bylo sformatowac partycje od nowa XD). wiec imo na razie nie jest to za stabilne. popatrz na openzsf moze? tez masz snapshoty.
  • Odpowiedz
@interface: niby opensuse od kilku lat stosuje btrfs, nie słyszałem o jakiś problemach.
Chyba zostanę w takim razie przy lvm + f2fs. Nie korzystałem również z tego systemu plików ale dobre opinie słyszałem no i od początku został zaprojektowany dla ssd.
  • Odpowiedz
@ppidd_: i nie miałeś żadnych problemów z nim? Jeśli wybrałeś go ze względu na wydajność to chyba nie najlepiej wybrałeś bo wszystkie benchmarki stawiaja btrfs na samym końcu.
  • Odpowiedz
@Apokryf: żadnych. Na samym końcu to wszędzie widziałem reiserfs, a z obecnej wydajności jestem zadowolony. Nie wiem jak przy nim jest z oznaczaniem badsektorów bo kilka na dysku mam. Ponoć scrub wystarcza, ale niewiele o tym jest w dokumentacji.
  • Odpowiedz