Wpis z mikrobloga

Cześć muzyczne świry. Mam pytanie dotyczące interfejsu audio. Mam Beha umc204 i próbowałem podłączyć zwykły mikrofon z wtykiem jack 6,3 do wejścia XLR/LINE i nie śmiga. Jest to normalne czy mam się martwić?
#produkcjamuzyki
  • 6
@reboot: Mikrofony podłącza się do wejścia XLR, wejście TRS jest przystosowane do sygnałów liniowych lub instrumentalnych co wybiera się odpowiednim przełącznikiem. Jeżeli jest to mikrofon pojemnościowy musisz dodatkowo uruchomić zasilanie +48V po podłączeniu, jeżeli jest to mikrofon dynamiczny +48V powinno być wyłączone. Musisz więc po prostu nabyć kabel XLR F na XLR M.
@NeXIcE: To zwykły mikrofon komputerowy, chciałem sprawdzić czy jeszcze działa, a jest na końcówce jack. Przełączniki line/instrumental przy tym wejściu nie zależnie od pozycji nic nie daja. Czyli podsumowując nic z tego nie będzie?
@reboot: Takie komputerowe elektretowe mikrofony to zupełnie inna kategoria sprzętu przystosowana pod konsumenckie rozwiązania, mają inną impedancję, konstrukcję i parametry, potrzebują odpowiedniego niskiego zasilania które dostarcza im np płyta główna przez zintegrowany moduł audio, bez tego nie zadziałają. Więc siłą rzeczy nie podłączysz tego do liniowego wejścia interfejsu, a podłączenie pod XLR i włączenie +48V to mógłby być overkill. Na pewno dałoby się to jakoś rozwiązać jeżeli znasz się na elektronice,