Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #javascript #php #informatyka #pytanie

Siemacie, Mirosławowie!

tl;dr

Dowaliłem tagów, choć w zasadzie to chyba #kiciochpyta powinno być... Ale wynika to z mojej ciekawości i braku elementarnej wiedzy w dziedzinie skryptów, programowania i budowy stron internetowych.

Pierwsza sprawa: korzystam z #luxmed i oni mają tzw. "Portal Pacjenta", czyli serwis internetowy do rezerwowania wizyt i tego typu pierdół. Działa to tragicznie: mało intuicyjne, jakieś dziwne odświeżanie, wyszukiwarka nie pamięta kryteriów i tak dalej. Ogólnie dość uciążliwe jest korzystanie z tego "portalu".

Druga sprawa to nadmiar klientów w #luxmed: często bywa, że idziesz do jakiegoś specjalisty, on poradzi i zaprasza na wizytę kontrolną np. za miesiąc. Próbujesz wbić się do niego i tu jest wielki WUJ, bo o ile w ogóle ma miejsce, to za pół roku, albo wcale. Tym samym ciężko kontynuować jakieś leczenie u jednego specjalisty ze względu na jego dyspozycyjność i zaklepane wszystkie możliwe terminy.

Trzecia sprawa to właściwe rezerwowanie wizyt. Wymaga cierpliwości, która często popłaca. Po prostu czekam do proponowanego terminu wizyty i parę dni wcześniej próbuję rezerwacji. System oczywiście mówi, że nie ma miejsca. Odświeżam. Znowu brak miejsc. I tak sobie mam przeglądarkę w pracy odpaloną gdzieś na uboczu, żeby odświeżać regularnie. W końcu jakiś termin spada (ktoś odwołuje zapewne) i ja wtedy HYC! i mam go! Mega upierdliwa sprawa, ale jest to wykonalne.

I teraz kilka #pytaniedoeksperta :

1. Czy możliwe jest utworzenie jakiegoś "automatu", który by to odświeżał samoistnie, aż do skutku? Skryptu? Łotewa? Może jakaś apka? Albo wtyczka do przeglądarki? Korzystam zarówno z PC jak i OSX, więc może np. coś do Automatora w maku? Może coś, w co wpisywałoby się kryteria wszystkie, a ono by rozpoczynało owo odświeżanie i gdy tylko pojawiałoby się wolne miejsce, to wtedy potwierdzało rezerwację?

2. Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie jest twierdząca, to drugie pytanie: na ile można wycenić wykonanie takiej pracy? Nie chcę nikomu zawracać d--y, tylko ewentualnie zlecić takie dzieło za kasę, czy coś.

:)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrocznyBrokul: Zakaz korzystania z programów wspomagających zazwyczaj jest zawarte w którymś regulaminie, chociaż dziwi mnie brak captchy, która odsiałaby 90% scriptkidsów. Obstawiam, że mają filtr, który wykryje te dość charakterystyczne ruchy. Konsekwencje mogą być wyciągnięte niekoniecznie prawne, bo dużo babrania się z tym, a może obskoczyć bana w luxmedzie. Sugerowanie, że rejestracje za pomocą automatu są legalne pod działania legalne podciąga połowę nielegalnych procederów w sieci ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@MrocznyBrokul: Sprawdzę Selenium. Dzięki. :) Ciekawe, czy to ma znaczenie, jak ta strona jest zrobiona? No, czy JAVA, PHP, czy coś tam innego. (Kompletnie mi obce pojęcia.)

@xDrope: Hm. No, ciekawy wywód. Aż poczytam ten regulamin. Dam znać, czy coś o rezerwacji i automatach posiadają weń.

@Johnny_: Też spróbuję. Ciekawe, czy sobie poradzi, bo ta ich strona naprawdę mi dziwnie wygląda.
  • Odpowiedz
@Johnny_: Pozostaje mi zatem instrukcja obsługi i trochę wolnego czasu. To nie jest tak, że kompletnie "nietechniczny" jestem. Czasami czytam ze zrozumieniem. ;) Z drugiej strony zawsze mam WAS! ( ͡º ͜ʖ͡º)

@xDrope: (Jeszcze nie czytałem regulaminu. :P ) Przyszło mi do głowy po prostu tyle, że skąd ma "system" wiedzieć, iż odświeżane jest przez automat, a nie przez żywego ludzia? Ta cała
  • Odpowiedz