Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś mirek zajmujący się wspinaczką, taką na ściance wspinaczkowej. Chciałbym zainteresować się tym tematem i sam wybrać się na takową. Coś kiedyś czytałem, ale głównie widziałem jakieś, że trzeba wybrać się w parach do asekuracji. Jest może w #warszawa jakaś gdzie można indywidualnie się wybrać i w miarę niedroga?
#wspinaczka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luuzik: Sprawdź sobie np. https://www.tuttu.pl/product-pol-5212-Buty-wspinaczkowe-STRIKE-QC.html bardzo popularne, wygodne na początek i trwałe. Do tego wszystkiego tanie. Niestety musisz się ruszyć do jakiegoś sklepu i koniecznie przymierzyć przed zakupem, w ciemno po rozmiarach nie możesz brać. Jak się wkręcisz to po czasie możesz zainwestować mniej wygodny i bardziej profesjonalny model.
Moim zdaniem spodnie to na start zbędny wydatek, weź sobie wygodne szorty, najwyżej się trochę obetrzesz. Później woreczek z magnezją (jakieś
  • Odpowiedz
@luuzik: Na bloco w niedziele jest cośtakiego jak łatwe początki. Wchodzisz wtedy z darmo czy tam za 15 zł - nie pamiętam. Polecam na start takie coś. Jak się spodoba to kupić karnet, buty. Jeśli chodzi o ściankę ściankę a nie bulder to też są opcje że można się powspinać bez partnera np. na murallu - tam jest trublue które to umożliwia- trzeba tylko wcześniej przejść jakiś instruktarz. Ogólnie możliwości
  • Odpowiedz
@luuzik: Chyba że masz z kim podejść, wtedy możesz podejść na dowolną ściankę i zrobić sobie przeszkolenie z podstaw asekuracji. W porównaniu do Bloco z liną wyjdziesz na pewno wyżej (bo buldery na Bloco mają do 4(?) metrów), a na innych ściankach wyjdziesz na tego 10 m lub wyżej.
  • Odpowiedz
@hipek99: na razie nastawiam się indywidualne wypady, ciężko mi byłoby ogarnąć kogoś do towarzyszenia, więc skupię się na tych niższych ściankach
  • Odpowiedz
@luuzik: polecam sekcję, instruktor doradzi (WYŻEJ NOGA, PRAWA RĘKA DO GÓRY, NIE TA PRAWA!), a Ty poznasz towarzystwo, i problem z brakiem asekuranta czy z zorganizowaniem wyjazdu w skały się rozwiąże
  • Odpowiedz
@luuzik: 4-8 osób z trenerem, zwykle chodzi się 2x w tygodniu (chociaż są też takie 1x w tygodniu), kosztuje to w Krakowie koło 250cbln (dla starych, studenciarnia mniej)
  • Odpowiedz