Wpis z mikrobloga

Siema Europkowouniwersalistyczne świry !
Przeglądając ten tag wpadłem na pomysł, dołączenia do waszego grona. Pobrałem i uruchomiłem grę i jak każdy szanujący się Sebixo-husarz wybrałem Polskę. Minęło jakieś 20 lat a ja łyknąłem Mazowsze i w 2 wojnach podjadłem sporą część znienawidzonych Krzyżaków, ale gospodarczo sytuacja nie jest tak różowa, zaciągnąłem 2 pożyczki a końca kryzysu dalej nie widać.Do tego słyszałem że trzeba szybko zająć się Moskwą inaczej może nie być różowo a ona jak nazłość rozrasta się kosztem Nowogrodu i Złotej Ordy. Moja znajomość angielskiego nie jest może najlepsza ale słyszałem, że po pobraniu spolszczenia komputer może wybuchnąć i jakoś sobie radzę. Poradzicie coś Mirki? Jakiś dobry poradnik czy rady ?
Moja sytuacja na załączonych rycinach. http://imgur.com/a/8DLnY

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bajda: A co do moskwy, to w twojej sytuacji, jeśli czujesz się na siłach to daj nowogrodowi gwarancje niepodległości. Dzięki temu włączysz się do wojny z moskwą. Ale nie musisz obowiązkowo w early game ich ubić. Dobrym sposobem jest też poczekanie aż zaczną się wojny religijne i ruskie się wykrwawią. Ty wtedy wchodzisz do kraju i spacerujesz po prowincjach. I zwolnij forty w czasie pokoju. Będziesz płacił o połowę mniej
  • Odpowiedz
@Bigby: A jak to wygląda z morale jeśli wybuchnie mi powstanie/wojna czy cokolwiek innego? Wtedy zregeneruje się w miare szybko po dodaniu hajsu w armie ? Litwa ma 62% Liberty Desire mogę coś zrobić by to zmniejszyć ? Miałem też plan by łyknąć Mołdawię ale wyskakuje mi komunikat informujący że nie mogę bardziej podnieść relacji z nią co jest niezbędne do aneksji.
  • Odpowiedz
@Bajda: Z czasem morale ulegną zwiększeniu. Mniej więcej trzeba 4 miesięcy żeby wróciły do stanu z przed obniżenia. Jeśli masz dlc cossacs albo common sense (już nie pamiętam które) to masz parę opcji dotyczących swoich wasali. Możesz ich udobruchać. Z mołdawią musisz trochę poczekać.
Ogólnie to polecam http://www.eu4wiki.com/Europa_Universalis_4_Wiki
Jak nie ogarniasz jakiś mechanik to sobie zajrzyj
  • Odpowiedz
@Bajda: Ja bym powiedział, że szybko. Tylko nie obniżaj żołdu na maxa, ale tak trochę. No i forty wyłącz na czas pokoju. Z Litwą popraw relacje, zrób ślub, wzmocnij swoją armię. Jeśli jesteś mocarstwem możesz też na nich wpłynąć dyplomatyczną opcją, natomiast wydaje mi się, że najważniejsze jest być silniejszym od wasali (technologie, wojsko). Możesz też im dać hajs żeby dostać + do relacji, ale jak masz biedę to tego
  • Odpowiedz
@Tanzanit: Te forty to był strzał w dziesiątkę. Postaram się utrzymać pokój przez kilka lat, pospłacać pożyczki a potem chyba skończę z krzyżakami.
  • Odpowiedz