Wpis z mikrobloga

spacex się kończy, teraz firma jedzie głównie na hajpie, ale technicznie nie wygląda to już tak dumnie jak wcześniej zapowiadano

przewiduję kolejne przekładane starty, odwołane loty i zapewnienia, że już wkrótce wszystko będzie na pewno dobrze

rozwój jakiś tam jest, ale widoków na pozamiatanie konkurencji nie ma
  • 12
@nicniezgrublem: wyrażam swoją opinię laika, nie wchodzę w szczegóły bo się na nich nie znam, mnie tylko skusiła wizja jedziemy na marsa, ale już widzę że #!$%@? z tego będzie, jak już ktoś poleci to pewnie pierwsza będzie nasa
@takie_chwile_jak_te ale opinia poparta czym? Serio bez zlosliwosci pytam, bo nie podales ani jednego argumentu. Rownie dobrze moglbys napisac,.ze samochody elektrycznie (niekoniecznie Tesla) sie konczo a 1,9 tdi to król silników jak lew król dżungli.
@takie_chwile_jak_te:
Ale taka "opinia laika" nie ma żadnego, najmniejszego znaczenia. Jest tyle warta co pierdnięcie komara.

Jak chcesz pogadać albo chcesz powiedzieć coś, co kogokolwiek będzie obchodziło i będzie miało jakieś znaczenie, zagłęb się troszkę w temat i podaj argumenty, z którymi wiele osób pewnie by tu chętnie podyskutowało ( @jack-lumberjack , @nicniezgrublem ...)

- - -

Jakby ktoś był zainteresowany tym, co SpaceX już osiągnęło i co realnego już
@takie_chwile_jak_te:
Tak. Społeczność związana ze SpaceX generalnie jest mocno nastawiona na argumenty i chętna do merytorycznej dyskusji. I często dostępna o dziwnych godzinach, bo są różne strefy czasowe (np. Floryda :) ), no i rakiety nieraz startujo w nocy, to trza czuwać.

Niemniej jednak, ta społeczność czasami zyskuje oficjalne podziękowania od SpaceX za pomoc przy różnych rzeczach, np. analiza i wyostrzanie uszkodzonego wideo z lądowania etc. Nie dziwota, bo jest w
@Sh1eldeR: były kiedyś takie trolle, co pod każdym znaleziskiem pisały, że elon to szarlatan i tylko robi hałas wokół siebie - teraz myślę, że to była reakcja na fanatyzm zwolenników tzn. momentami przeradza się to w takie niezdrowe podniecenie:

- rakieta leci, super, elon znowu osiągnął sukces
- rakieta się rozpadła, świetnie, można się nauczyć na błędach
- start rakiety przełożony, wspaniale, będzie można się lepiej przygotować

no, takiej kampanii podboju
@takie_chwile_jak_te:
Ja tego nie widzę. Z pierwszego punktu społeczność się cieszy. Na dwa pozostałe narzekają, tylko w bardzo umiarkowany sposób i wykazując się zrozumieniem (czasami aż za dużym). Natomiast nikt nigdy nie powiedział, że "fajnie, że rakieta się rozpadła" (w drodze w górę -- może jak robili testy lądowania to tak).

zawsze będzie wszystko dobrze

Niektórzy bardzo nie lubią gadać o błędach i wtopach SpaceX. Ja tam nie mam problemów z