Wpis z mikrobloga

Cześć!

Mam nadzieję, że #afera nie będzie gonić afery i tak jak zadeklarowaliście się LINK @ColumbusEnergy poniżej cyt. i odpowiecie konkretami na pytania poniżej. Zdecydowałem się na oddzielny wpis bo znam nieco temat.... ;-)

... pytania poniżej cytatu....

Cześć Mirki,

jakoś tak czytamy o ostatnich wydarzeniach z #solgaz #afera i wpadliśmy na ciekawy pomysł na #rozdajo. Jako, że nie bawimy się w żaden szeptany marketing, a nasza oferta nie ma ukrytych haczyków to zapraszamy Was do zadawania pytań nt. fotowoltaiki, OZE i całego świata.

Pięć osób, które zada najtrudniejsze pytania (spokojnie, mogą być nawet o kaczkę wielkości konia czy o wielkość arbuza ( ͡° ͜ʖ ͡°)) otrzyma od nas zestaw gadżetów - kalendarz na nowy rok, długopisy, pendrive'y i wszystko inne co znajdę pod ręką. Ponadto, dwa takie zestawy rozlosujemy wśród plusujących przez mirkorandom, no i powiedzmy kolejne dwa najbardziej plusowane komentarze też coś złapią.

Trudność pytań ocenia nasz inżynier, prosimy jednak o pominięcie liczenia całek i innych skomplikowanych równań matematycznych. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powodzenia i Pozdrawiam.

Pytanie 1
1. Przedstaw mi badania naukowe, że fotowoltaiki są opłacalne -> rentowne tzn. suma nakładów energetycznych* jest niższa niż możliwa do wytworzenia energia (dot. obszaru w Polsce) :

*Pod kątem sumy nakładów energetycznych należy rozumieć :
- nakłady energetyczne potrzebne na wyprodukowanie ogniw,
- nakłady energetyczne potrzebne na okresowe konserwacje i remonty w trakcie użytkowania "fotowoltaików" -_-
- nakłady energetyczne potrzebne na demontaż i utylizację ogniw,
(w/w wartości mogą być wartościami średnimi...)

Pytanie 2
2. Proszę również przedstawienie jak to ma się w poszczególnych miastach Polski i gdzie najlepiej instalować fotowoltaiki, w jakich miastach/ obszarach Polski wygenerujemy najwięcej energii ?
(gdzie "obecnie" mamy w Polsce najlepsze nasłonecznienie i kąty padania promieni słonecznych biorąc pod uwagę dane archiwalne z 2016 roku )

.....tylko proszę Panowie o konkrety.

#ciekawostki #energetyka #fotowoltaika
  • 8
@jaskiniowiec88: Nie żebym coś tej firmie zarzucał, ale pewnie długo się będą przygotowywać żeby odpowiedzieć ()
Nikt już tutaj nie będzie nikogo zlewał ()

no dobra, tylko po co wołasz mnie tagami do tego oddzielnego wpisu? Co mnie to obchodzi w ogóle?

@PolskiZloty: Bo może. Ja też jakbyś miał zamiar zapytać.