Wpis z mikrobloga

#budownictwo
Rodzice mają w domu problem z grzybem na ścianach.

Znajduje się on w trzech pomieszczeniach, głównie w rogach pod sufitem przy ścianach zewnętrznych. W łazience dodatkowo szpalet okienny w rogu i pozostałe ściany są szare. Wentylacja jest grawitacyjna a kratki w kuchni (+okap), łazience i WC wiatrak. Dwie pierwsze były zatkane (bo wiało) ale ponad pół roku temu tą w łazience odetkałem i zrobiłem "zawór zwrotny" z papieru toaletowego ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo wentylacja nie działa prawidłowo. W pozostałych pokojach nie widziałem grzyba.

Dom z końca lat 90-tych, okna drewniane ale szczelne trzyszybowe. Ściana zewnętrzna czterowarstwowa (nie wiem jak dokładnie wykonana, prawdopodobnie beton komórkowy 20cm, pustka powietrzna lub styropian 5cm, cegła silikatowa biała 10cm i na zewnątrz styropian 5cm. Strop docieplony 15cm styropianem a poddasze niczym.

Czyżby powodem tego był brak wentylacji czy może jakieś mostki termiczne (bo w pokojach jest na ścianach zewnętrznych)? Ściana kolankowa jest ocieplona tylko od zewnątrz to może tam jakoś ciepło uciekać? Jak się tego pozbyć? Bo jak rozumiem spryskując jakąś chemią nie pozbędę się przyczyny.
  • 22
@marek22: Jeśli poddasze nie jest ogrzewane to ścianka kolankowa powinna być ocieplona również od środka.Myślę że te problemy z grzybem są sumą słabej wentylacji(brak nawiewów) i mostków termicznych.
@marek22: Ściana 4-warstwowa?... 5-cm izolacji? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pierwszy raz słyszę o takim dziwnym układzie warstw :P
Pewnie cała wilgoć wykrapla się wewnątrz ściany, nic dziwnego, że jest problem z pleśnią...
Koniecznie musisz naprawić wentylację, bo tylko przez nią ucieka wilgoć z budynku (a grzyby lubią mokre ściany)...
Badanie termowizyjne nic Ci nie da, chyba że masz za dużo pieniążków

@darek-jg: Nie ma ABSOLUTNIE niczego
@darek-jg: Obstawiam, że dach jest izolowany termicznie = większa temperatura niż na zewnątrz. Jak walniesz w środku izolację, to z automatu wszystko co jest w środku przegrody będzie miało niższą temperaturę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam Ci to rozrysować? ( )
.@marek22: ta pustka może sprawiać(jeśli jest otwarta)że ściana jest wychładzana a styropian na zewnątrz nie spełnia swojej roli.Kiedyś prawidłowo co kilka warstw cegieł murarz dawał pasek papy która nie pozwalała na krążenie powietrza.
@lordmatiz: ta kratka wentylacyjna to chyba jedyne miejsce gdzie się można dostać do tej pustki. Od góry leży na niej płyta stropowa albo jest zamurowana bo na poddaszu jest tylko ściana zewnętrzna - ta cieńsza warstwa. Ogień w tej kratce nie wychylał się ani w prawo ani w lewo a dym leciał do góry. Więc żadnego ruchu powietrza tam nie było.