Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta
Pytanie raczej do Pań. Co zrobić z problemem pękających opuszków? Cyklicznie co jakiś czas (głównie w zimie) pękają mi opuszki. Zaczyna się od tego, że robi się mała ranka pod paznokciem, opuszek twardnieje a następnie od tej ranki zaczyna się rozrywać i mija parę dni nim się zagoi. Zważywszy na to, że palce są niezbędne w prawie każdej czynności, to ranki te są źródłem ciągłego bólu. Robią się przypadkowo na coraz innym palcu. Mogę temu jakoś zapobiec? Nawilżanie kremami nie pomaga.
  • 11
  • Odpowiedz
@djmatthaeus: @KiciurA: wazelina i krem nivea ten taki w okrągłym opakowaniu. Wazelina przyspiesza regenerację, ale nie zapobiega pęknięciu. Dodam, że pęknięcie jest dosyć głębokie, jakbym wbił główkę igły i przeciagną nią w dół po opuszku.
  • Odpowiedz
@C8H18: "Leczenie" trwało w moim wypadku 2-3 tygodnie ale pomogło ( ͡° ͜ʖ ͡°) A biorąc pod uwagę to, że pracowałem na magazynie, gdzie moje ręce miały ciągły kontakt z kartonami, które to z uwagi na swoje właściwości łatwego wchłaniania wody, mocno wysuszały mi skórę na dłoniach, to ta maść i krem jedyne mi pomogły.
  • Odpowiedz