Aktywne Wpisy
wargi-sromowe-mniejsze +1384
Niedługo mija 25 lat jak z kumplami na naszej miejscówce w lesie zakopaliśmy stalową skrzynkę zawierającą:
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
Mantusabra +194
Każdemu kto zaplusuje wpis narysuję jego avatar w paincie. Ehh nudzi mi się( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dużo tam obrazków tworzonych, z tego co widzę w CSS. Przykłady: #1 #2. Mam parę pytań:
1. W jaki sposób są pisane te obrazki? Chyba nie po prostu w CSS-ie, patrząc na przerażającą czasami ilość liczb, znaków (w tych przykładach akurat tak strasznie nie jest).
2. Zgaduję, że takie są lepsze od zwykłych obrazków, wklejanych na stronę (.jpg, .gif). Z jakich powodów? Czy też dlatego, że mogą być responsywne (dobrze to pojmuję?), czy też może lepiej sąsiadują z innymi elementami na stronie?
3. Gdzie można by się tego nauczyć? Jak to się w ogóle nazywa?
Dzięki za odpowiedzi :)
#webdev #frontend #programowanie #css #grafikakomputerowa
2. wątpie, czy są lepsze od SVG, to chyba taka sztuka dla sztuki, dowód, że się da
1. Trudno powiedzieć. Wypadłem z branży kilka lat temu
2. Coś może być lepsze jeżeli się przydaje ? Co się liczy w Google ? Pozycja ? Nie wiem czy ktoś badał wpływ indexowania tron z obrazkami w css
3. Wyznacznikiem inteligencji jest umiejętność korzystania z Google
Tak serio. Różnica między css a jpg ? Rozmiar obrazu ? A co za tym idzie czas ładowania strony.
Tyle w tej chwili
1. część ręcznie metodą prób i błędów, niektóre pewnie można jakoś programowo generować.
2. 99,9% to sztuka dla sztuki
3. czytać dokumentację, oglądać inne, próbować.
@vnmx: i co myslisz? ze ktos będzie sie #!$%@?ł z cssem i tworzyl takie cuda zeby zaoszczedzić 10KB na obrazku? CSS jest do stylowania a nie tworzenia grafiki jako takiej.
@Tom_Ja takie cuda to tylko pokaz umiejętności i fajny przykład, że CSS to nie tylko "kolorowe literki".
@vnmx: Myślę, że dużo lepiej jest zadać takie pytanie osobom, które się na tym znają, niż wpisanie w Google niczego. Bo nie znam nazwy tego :) Co miałem wpisać, kochany Google, jak to się nazywa to coś na Codepen, którego nie znam nazwy? ;)
I nie wiem, może to źle pojmuję (naprawdę jestem zielony w materii programowania), ale jest na to jakaś