Wpis z mikrobloga

Od lat słysze ciągle powtarzany mit, o tym, jaki to niski poziom nauczania maja w tych dojczlandach. Od lat słysze,jak to polscy uczniowie bija na głowę niemieckich. Kilka dni temu, usłyszałem od nowego wspólpracownika w mojej firmie (Polaka) jacy to ci niemcy to debile bo ucza sie w 8 klasie liczyc na palcach dopiero.....

Więc sobie myślę, taki niski poziom, to wszyscy absolwenci polskich zawódówek po przyjezdzie do DE to bez problemu studia robią.
Pytam kolesia,jaką szkołe skończyłeś?
- Mittelschule (odpowiednik zawodówki w Polsce)
- Jeżeli taki niski poziom to dlaczego do Realschule nie poszedles albo Gymnasium?
-Eeeee,eeee keine ahnung.

#niemcy #niemcyfaktyimity #polska
  • 31
  • Odpowiedz
Tak, a zapytaj się przeciętnego studenta z kierunku "budowy maszyn" (mam w rodzinie) co oni tam robią, to spadniesz z krzesła... chyba tak słabo nie może być z tą edukacją. Z drugiej strony, jak sobie pomyślę, czego mnie uczyli w szkole zawodowej (w Berlinie, robiłam Ausbildung) to do dziś się zastanawiam, czemu ja jako Polka, która języka niemieckiego się nauczyła praktycznie z książek i od ludzi, miałam najlepsze oceny w całej klasie...
  • Odpowiedz
Z drugiej strony, jak sobie pomyślę, czego mnie uczyli w szkole zawodowej (w Berlinie, robiłam Ausbildung)

@Berlinianka: Na pewno jest inny system nauczania, to że mój 10 letni syn nie zna daty bitwy pod grunwaldem ale za to potrafi zrobic cuda z WTG ( Werken / Textiles Gestalten)
  • Odpowiedz
@Konwerter: W Polsce od lat 90~ jest duża presja, że każdy musi iść na studia, bo wtedy praca w urzędzie i w ogóle wszystko co najlepsze dostajesz od życia jak tylko pokażesz komuś papier z tytułem mgr. A z tego co wiem to właśnie w Niemczech od jakiegoś czasu jest tak, że liczy się zawód, mieszkam na zachodzie Polski i kilka szkół zawodowych w okolicy ma jakieś umowy z niemieckimi firmami
  • Odpowiedz
@spokojnie_to_ja: Alez tutaj, w normalnym kraju,nie dziwi mnie to, że liczą się umiejetności i korzyść z tego wynikajaca dla ogółu niz papierek. Dlatego to Polacy emigruja do De a nie Niemcy do PL.Koniec,kropka.
  • Odpowiedz
@spokojnie_to_ja: Ja mam wujostwo które wyjechało w 80 latach do DE. Od 10 lat maja mieszkanie kupione na własnośc i płaca tylko 150eur opłat i remontowego. W Niemczech zostaja bo jest bezpieczniej niz w Polsce.
  • Odpowiedz
@Konwerter: @spokojnie_to_ja: osoby z zawodem może w pewnym momencie zarabiają lepiej niż absolwenci studiów, ale bez założenia swojej firmy nie są wstanie przeskoczyć pewnego progu zarobkowego w przeciwieństwie do absolwentów, których pensja rośnie (szybciej) w raz z czasem. Czytałam kiedyś pewny artykuł o "opłacalności" różnych rodzajów wykształceń i bezkonkurencyjnie absolwenci studiów zarabiali najwięcej w ciągu całej kariery mimo tego, że wkraczali na rynek pracy stosunkowo późno (kilka lat później niż
  • Odpowiedz