Wpis z mikrobloga

Mam pytanko - posiadam laptopa Acer V3-371 w wersji z 4GB RAM oraz standardowym HDD. Windows 10.
Pamięć ram to dokładnie: Samsung SODIMM DDR3L, 1600MHz, 4GB, C11 (M471B5173DB0-YK0)

Chciałbym dołożyć pamięci RAM oraz (może) zmienić dysk na SSD. Mam w związku z tym pytania:
1) Czy mogę dołożyć 4 lub 8 GB (w sumie uzyskując odpowiednio 8 lub 12) czy lepiej żeby kości były tej samej pojemności?
2) Czy najlepiej dokupić taką samą kość, tego samego producenta itp czy to bez znaczenia?

I teraz w kwestii SSD:
3) Czy można jakoś przenieść licencję systemu który jest zainstalowany na HDD? Nie chciałbym robić pełnego klonowania dysku bo raz, że aktualny dysk jest "zaśmiecony", a dwa, że SSD będzie o zupełnie innej (mniejszej) pojemności.

Niestety ale nie pamiętam/nie mam zapisanego klucza który został użyty przy instalacji tego Windowsa, najpewniej był z licencji studenckiej.

Z góry dzięki za ew sugestie i pomoc :)

#laptopy #sprzetkomputerowy #komputery #windows
  • 2
@lukasz_: Moim zdaniem możesz dokupić taki RAM jaki chcesz - niezależnie od producenta itp., aby tylko zgadzały się parametry z tym RAMem co już posiadasz. Oczywiście gdybyś posiadał 2 identyczne kości to wtedy prawdopodobnie działałoby to lepiej, jednak duży wzrost nie byłby zauważalny na tym laptopie (inaczej w zwykłych PC do gier - tam liczy się każdy 1%).
Jeśli chcesz najlepszą opcję to wtedy wybierz 2 takie same kości - jeśli
@lukasz_: twój laptop posiada 2 sloty na ram wiec sprawdź w cpu-z zakładka SPD czy masz 2x 2gb czy w jednej kości 4 GB, 12 gb ramu to dużo wiec 8 ci wystarczy ale jak masz kasę to bym włożył 8 obok 4. Nie możesz sie zalogować do msdna uczelnianego i sprawdzić klucz produktu ? Ja pomimo ze juz nie studiuje na pewnej uczelni to nadal mam dostęp do tych danych.