Wpis z mikrobloga

#poker

Mirki jakieś 5 lat temu grałem profesjonalnie for living, niestety musiałem to zostawić bo po pierwsze założyłem rodzinę i firmę, oraz uznałem, że po 4 latach gry jestem już totalnie wypalony i psychicznie powoli nie dawalem już rady.
Wypalony byłem do tego stopnia, że przez te 5 lat przerwy do pokera zasiadłem 2 razy. Po prostu codzienna gra przez taki okres spowodowała, że na słowo poker miałem mdłości.

No ale ja ogólnie nie o tym.
Pamiętam, że jak jeszcze grałem wiele mówiło się o upadku pokera.
Po pierwsze afera z FTP oraz Ultimatebet czyli ogólny spadek zaufania, po drugie to, że coraz większa ilość krajów miała zdelegalizować pokera, no i po trzecie to co mnie w sumie najbardziej interesuje, czyli pokerowy ekosystem.
Już za moich czasów stawki nl50-nl200 były tak zaregowane, że ciężko było znaleść stolik z fishem.
Czy to pokerstars czy to jakaś niszowa sieć, ciężko było o dobre gierki.
Dużo osób za taką sytuację obwiniało wysokie rakebacki, które utrzymywały przy życiu słabych regularsów.

Jak to wygląda na dzień dziesiejszy? Czy coś się zmieniło?
Czy zmienił się ekosystem? Jest więcej regów czy fishów?
W jaką stronę zmierza poker obecnie?
  • 11
@lukasz728: Nie znam sie, ale sie wypowiem.
Przemnoz wszystko o czym pisales x 10 i masz obecna sytuacje.
No poza upadkiem roomow (poza jakimis niszami, a przejec nie licze) czy pokera ogolnie to reszta sie zgadza.
Obecnie Pokerstars (mają monopol) ucina rakeback i stara się jak najbardziej zwiększyć wariancję, tak, aby fisz wolniej tracił pieniądze. Poziom cały czas rośnie, wiele rynków zostało zamkniętych i generalnie jest coraz trudniej, ale wciąż da się wygrywać i robić kilkanaście k$ miesięcznie.
@SzukajwLudziachDobra
@lukasz728
Mam bardzo podobne odczucia i podobna historie.Gralem glownie w 2008-2013r ale w zasadzie tylko SnG HU stawki 20-40$ i zdarzali sie gracze ktory potrafili pasowac do kazdego podbicia pre flop i kazdego reraise post flop... Niedawno znow zaczalem grac, narazie stawki 10-20 i 3bet i 4bet to normalna sprawa u wiekszosci graczy, nie mowiac o reraisach i sprawdzaniu z A high i K high.Gra mi sie bardzo ciezko i ledwo
@Magik_Antonio Jezeli nie traktuje sie pokera jako zrodlo utrzymania, to moze byc bardzo fajny sposob na spedzenie wieczoru lub weekendu.Kosztuje to, owszem,ale nowa gra tez kosztuje 200zl, wyjscie do pubu to tez $$, wiec nie widze nic w zlego w pograniu od czasu do czasu.