Wpis z mikrobloga

Czołem #webdev i #webdesign!
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tzw. "multipurpose theme/template" z #themeforest? Chodzi mi o szablony typu Pivot, czyli mam gotowe elementy strony w kilku wersjach, np. kilka wersji nawigacji, stopki, galerii itd. Jeżeli tak, to które szablony polecacie? I czy wgl warto coś takiego kupować by sklecić stronę dla klientów o mniejszym budżecie? Słyszałem, że jakość kodu niektórych szablonów jest po prostu porażająca, a ilość ładowanych bibliotek JS przekracza wszelkie granice.
  • 22
  • Odpowiedz
@klocus: nie bierz żadnych dziwności tylko najlepiej zrobione, typu Betheme albo Avada. O ile dobrze kojarzę to oba z nich są robione przez Polaków i mają bardzo dobry support.

Nie baw się w gotowe style jakieś predefiniowane, bo potem i tak to musisz przerobić i dostosować do konkretnego projektu. Lepiej mieć dobrze zrobiony motyw i samemu robić nagłówek i stopkę w child-theme, niż się potem męczyć z badziewnym kodem kosztem
  • Odpowiedz
Słyszałem, że jakość kodu niektórych szablonów jest po prostu porażająca

@klocus: np. Engine. Koleś na dodatek zamyka moje tickety i #!$%@?, że trzeba magika, żeby naprawić ten szablon.

Rushmore wydaje się być w miarę dobry. Przynajmniej nie czeka się dwóch godzin na wygenerowanie strony.
  • Odpowiedz
naprawdę uważasz że BeTheme i Avada są dobrze zrobione?

@damianooo5: jak chcesz mieć dobrze zrobione to robisz samemu, kodując tam tylko to czego potrzebujesz. Jak kupujesz z themeforest kombajny do wszystkiego (bo taki target), to licz się z bałaganem większym lub mniejszym.
Kupisz większą/mniejszą kupę tak czy siak.

Te największe mają taką zaletę że mają dużą liczbę użytkowników, częste poprawki, aktywne forum, itd itp. Jest to jakaś gwarancja że po
  • Odpowiedz
@damianooo5: zrobiłem kilkaset, ale to były głownie zapleczówki pod seo.
Kilka dla klientów też się zrobiło.
A swoje wiszą "rozkopane" i jakoś nie ma kiedy ich dokończyć.
  • Odpowiedz
@damianooo5: zapleczówki z początku były na darmowych, ale czasem przerzuciliśmy się na elegantthemes aby pozbyć się linków z stopek i że było dużo i tanio. Dodatkowo miało to nie wyglądać na pierwszy rzut oka jak zapleczówka tylko jak jakaś strona firmowa z blogiem.

A dla klientów to głownie z TF. Głownie to ja wybierałem tak jak mi pasowało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z takich większych to
  • Odpowiedz
@damianooo5: głownie to demo, gdzie mi bardziej pasowało do zlecenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Importuję, edytuję teksty i oddaję ( ͡º ͜ʖ͡º)
Choć jak na ten moment bardziej mi podeszło BeTheme niż Avada
  • Odpowiedz
@damianooo5: a to wyboru stylu widgetów to jeszcze nie wiedziałem. A odnośnie tytułów stron to jak na razie widziałem tylko położenie (lewo, prawo, środek) no i kolorystykę.

Builder drag and drop fajny pomysł ale weź też pod uwagę, że większość ludzi jest leniwa i woli gotowe rozwiązania niż myślenie jak to wyklinać.
Jakieś gotowe szablony czy coś w tym stylu.
  • Odpowiedz