Aktywne Wpisy
#polityka #sejm #wybory Mam pytanko do wyborców, którzy tak bardzo byli uśmiechnięci przy urnach w zeszłym roku, szczególnie na Jagodnie.. W związku z tym, że minęło już kilka dobrych miesięcy kadencji, a rudy [pkazał już swoje prawdziwe oblicze między innymi podwyższając VAT na żywność o 5% tworząc drożyznę w sklepach, od 1 lipca kolejna ogromna podwyżka na prąd i gaz, a eksperci już zapowiadają znaczący wzrost bezrobocia, czyli de facto powrót do

jetlag +2
Panie Bogu co ja ci zrobiłam, że mam takie bolesne okresy? Przysięgam jeszcze jeden dzień takich skurczy i sama się zabije. Nie mogę tego wytrzymać już naprawdę...

!["Ksiądz sobie pomacał". Episkopat ma gigantyczny problem [OPINIA]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/e29983e8eb73e4d1c914803c13c4a2d0e96d1a75edea3c323327d41161fe7964,q70.jpg)

Operator przesunięcia w prawo (right shift) w przypadku kiedy lewym operandem jest liczba ujemna ma zachowanie zależne od implementacji (implementation defined).
Większość kompilatorów decyduje się na przesunięcie arytmetyczne (arithmetic shift) ale podobno są takie, które realizują to jako logical shift.
Chyba założe sobie tag z ciekawostkami :) #ciekawostkicpp
#cpp
Wierzenie "bo ktoś napisał" może by jeszcze gorsze, niż w ogóle brak znajomości takich rzeczy. Tym bardziej, że nowe standardy często zmieniają takie rzeczy i coś co w C++03 było UB teraz może już nie być.
C99 (6.5.7.5):
The result of E1 >> E2 is E1 right-shifted E2 bit positions. If E1 has an unsigned type or if E1 has a signed type and a nonnegative value, the value of the result is the integral part of the quotient of E1 / 2E2. If E1 has a signed type and a negative value, the resulting value is implementation-defined
C++ (aktualny draft, 5.8.3):
The value