Wpis z mikrobloga

Mircy z #uk jak trudno jest tutaj dostac kredyt? Na jakies autko albo inny drobny zakup (dajmy na to zakres 2-5k) i zeby oprocentowanie nie wynioslo mnie drugie tyle. Jakie warunki trzeba spelniac zeby dostac kredyt - jestem tutaj stosunkowo niedlugo i nie orientuje sie kompletnie w temacie.
  • 11
@adriano30: najważniejszy jest "credit score", który budujesz... biorąc kredyty :/ Wyrób sobie kredytówkę nawet z jakimś gównianym limitem typu £200 i używaj (i spłacaj na czas). Są firmy, które podają credit score za darmo, ale w sumie to i tak nigdy nie wiesz czy X wystarczy na to, żeby jakiś bank uznał, że jest ok...
@adriano30: Dobre dochody to przede wszystkim - jak pracujesz dla dużej firmy i masz dobrą kasę to mogą Ci dać kredyt nawet po pół roku czy roku. Ja, mając wspólne konto z żoną z wpływami na poziomie jakichś 40k czekałem półtora roku na kartę kredytową z limitem 1200 - bardzo nieufny jest system bankowy.

Swoją drogą - tu jak wyrobisz kartę kredytową to możesz mieć pierwsze trzy lata bez odsetek przy
@adriano30 tak jak wspomniano poniżej, liczy się historia kredytowa w postaci spłat terminowych, ale również zależy to od dochodu i innych magicznych bliżej nieznanych współczynników.
Jak chcesz sobie wyrobić historię to tak jak mówią powyżej, wyrób gdzieś jakąś kartę kredytową gdzie chętnie dają (choćby nawet w m&s) i płać nią za choćby zwykłe zakupy raz w miesiącu i ustaw sobie direct debit na spłatę całości zadłużenia co miesiąc w swoim banku.
A
@emesc: I spłacanie jej do końca nie jest dobrą radą, bo banki chcą zarabiać. A klient spłacający kartę przed okresem odsetkowym nie jest dochodowym klientem. Na MSE możesz poczytać.

@adriano30: Pierwsze i najważniejsze - zarejestruj się na wybory. Bez tego nawet nie chcieli mi dać kontraktu na telefon ( ͡° ʖ̯ ͡°). Wszystkie rachunki gaz, prąd itp. co masz na siebie płać przez Direct Debit. I
@mynameis60: kontrakt na telefon dostalem i to dwa telefony wzialem na swoje nazwisko. Dochod z narzeczona mam na poziomie 40k tak jak @kwiatosz plus praca stala bez agencji wiec dzieki za info na pewno bedzie podobnie jak piszesz w moim przypadku.

na direct debit mam praktycznie wszystko - internet kablowka telefony tv licence prad gaz wiec dobrze wiedziec ze to pomoze. Jak sie rejestruje na wybory @mynameis60? Po ilu moge