Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #nvidia #gtx1070 #overclocking

Dobra trochę popodkręcałem swojego Palita 1070 JetStream. Sytuacja wygląda tak. Rdzeń podnosiłem co 25Mhz, pamięci co 50Mhz. Grałem w Wiedźmina 3. Las+bagna+ Toussaint + przechadzka po Novigradzie.

Domyślne takty rdzeń: 1506/1683 - rzeczywisty najczęściej występujący boost w grze 1860

OC - rdzeń udało mi się podbić +225mhz, przy +250mhz wywalało sterownik. Stabilny boost podczas gry 2038-2068 - miedzy tymi wartościami się wahało, sporadycznie wchodził wyżej. Najwyższy chwilowy boost według gpz-u 2113,5 mhz. Ciekawostka kiedy uruchomiłem v-sync (a wiec ograniczenie realnie do 60 fps bo mam monitor @60) stabilny boost wskoczył na 2068-2076.

Pamięci podbiłem stabilnie +500mhz. Przy +550 się crashowało.

Testowane z i5 4670k@4,1.

P.S Wszystko z powerlimitem 112%. Ustawienia wprowadzane przez MSI Afterburner.
  • 10
  • Odpowiedz
@Variv bardzo ladne wyniki. Warto nadmienic ze hybryda 1070 z chlodzeniem aio max pokrecila sie do 2150Mhz jako stabilnego oc max mam na mysli. Mozna powiedziec ze byles blisko granicy wytrzymalosci chipu. Dobry egzemplarz masz plus palit ma swietne chlodzenie a nie male swierczace wiatraczki na pol metrowej plycie drukowanej.
  • Odpowiedz
@AmonGoeth: Jak na najsłabsza wersje z tych sensownych u palita to jestem zadowolony. Chce wgrać jeszcze bios od Super JetSteam i porównać wyniki. Ale tam chyba tylko bazowe zegary są wyższe bez powerlimitu wiec nie powinno być różnic. Szukałem juz biosu ale nawet na stronie palita nie mogłem znaleźć O_o.
  • Odpowiedz
@remek4x4: Jak na Pascala to bardzo dobry wynik Trzeba wziąć pod uwagę , że te karty i tak są wyżyłowane i pracują na dużo wyższych taktach niż ich poprzednicy. Dlatego tez mniejszy potencjał OC.
  • Odpowiedz
@inigomontoya: @AmonGoeth: Co ten Boost 3.0 to ja nawet nie. Pobiegałem trochę na tych samych ustawieniach w FarCry4, Shadow of Mordor i Dying Light. W tych grach stabilny boost był 2088 (krótkimi odcinkami boostowało 2114 ale nie mozna tego określić stabilnym). Wniosek jest taki, ze boost też zależy od gry. Nvidia zastosowała ciekawą zasadę działania dostosowywania boosta do ciort wie czego (pewnie zasilanie i napięcie). Co ciekawe w syntetyku boostuje
  • Odpowiedz
@inigomontoya chyba nie zrozumiales ideii obnizania procesu technologicznego. Pascale z Maxwellami nie maja wiele wspolnego.
Pamietaj ze pojawi sie za rok przeszlo 1080ti ktory wydajnoscia musi dorownac conajmniej nowemu Titanowi X ktorego wydajnosc to 2x 1070. Skoro 1070 jest wyzylowane to skad wzieli moc do Titana z tego samego chipu GPU. Z czarnej magii?

@Variv
  • Odpowiedz
@AmonGoeth: Pascale mają raczej dużo mocy. Wydaje mi się, ze spokojnie można by to kręcić mocniej ale jest to ograniczone przez limity w zasilaniu i napięciach - bo zapas temperaturowy jest bardzo duży.
  • Odpowiedz
@Variv jakby #!$%@? tam 2x 8pin na dzien dobry przy czym kazdy 8 pin wymagal 12V na dzien dobry wowczas mozna by wycignac nawet 3Ghz. Takie zrodlo zasilania mialo 290x2 ALE 290x2 #!$%@? 700-800W ze sciany.
Wymagany zasilacz 1000 Gold lub 1200 Bronze.
  • Odpowiedz