Wpis z mikrobloga

Wszyscy posiadający #dzieci w wieku 5 (przy dzieciach zdolnych) -9 lat (u dzieci z trudnościami percepcyjnymi znacznie dłużej) - Biedronka wypuściła serię fajnych kolorowanek usprawniających skupienie uwagi, kreatywne myślenie, poszukiwanie rozwiązań, a przy okazji śledzenia punkcików, czy kolorowania - umiejętności manualne. Jakem dziecięca czarodziejka - #polecam.
  • 10
@wnocy: A ile ma lat? Jedna z tych książeczek to zbiór ponumerowanych punktów do łączenia. Nie musi kolorować rysunku, ale może zaintryguje go ukryty wzór. Tylko te, które przeglądałam (miałam chwilkę, nie widziałam całości) składały się nawet z kilkuset punktów, za trudne dla małego dziecka - ale liczę, że są tam też prostsze motywy. Może zaciekawią go np. ćwiczenia polegające na odzwzorowywaniu kształtów wpisanych w siatkę, lub segregowanie elementów wg kodu.
@nvmm:
mój ma 4
Potrafi siedzieć przy lego cały dzień. Potrafi godzinę rysować cyferki i literki na w takim zmazywalnym "zeszycie", ale jak chcesz mu coś powiedzieć, to wszystko inne jest ważniejsze - okno, ściana, i tysiące pomysłów, którymi MUSI się akurat teraz podzielić.
Te punkty to niegłupia sprawa, bo to to lubi. Czasami ma problemy z nazywaniem dużych liczb, ale która po której następuje to wie.
No nic, dzięki za
@wnocy: To spokojnie, czterolatek ma jeszcze prawo do okazywania większego zainteresowania swoim pomysłom, niż pomysłom na rozmowę osób trzecich. :)
@nvmm: nigdy nie miałem czterolatka, więc nie wiem, ale jeżeli chcę mieć pewność, że dotarło do niego to o czym mówiłem, to muszę go prosić, żeby powtórzył co mówiłem, albo co zrozumiał. Dzięki temu nastąpiła zmiana. Kiedyś było:

- słuchaj mały, posprzątaj szybko klocki, bo zaraz musimy...
- tak tata, a wiesz, dzisiaj widziałem wieeeeeeeeeeeeeelką ciężarówe
- to super, ale wiesz co przed chwilą mówiłem?
- nie :(

teraz jest:

-