Agrest nie należy do owoców, które w nalewkach dają głęboki smak i aromat, warto więc dołożyć do słoja z nastawem jedną laskę wanilii, kilka plastrów korzenia imbiru lub dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
Przepis: Dojrzałe, dorodne owoce dokładnie umyć, odsączyć na sicie, usunąć ogonki i szypułki, lekko nagnieść i włożyć do słoja. Dodać cukier, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce o temperaturze pokojowej, pamiętając o poruszaniu naczyniem co pewien czas. Następie przefiltrować i rozlać do butelek. To aż takie proste!
Protip: Owoce nadają się do dekoracji deserów, można je również ponownie zalać alkoholem, dodając więcej cukru, dzięki czemu uzyskamy likier agrestowy.
Agrest – malutkie kolorowe „baloniki”, zielone, żółte lub czerwone, pokryte delikatnym meszkiem, pyszne i zdrowe! Doskonałe prosto z krzaczka oraz w każdej innej postaci – jako dżem, konfitura, kompot, powidła, nalewka, wino czy w cieście… Agrest suszony lub mrożony? Jak najbardziej.
Agrest to bogactwo witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. Korzystnie wpływa zarówno na stan naszego zdrowia, jak też… uwaga, Szanowne Panie oraz Piękni Panowie… na nasz wygląd. Witaminy
Składniki na 3 L nalewki:
- 2 kg agrestu
- 1 L destylatu 40%
- 1 L destylatu 98%
- 0,5 kg cukru
Wariacja:
- 1 laska wanilii
- 3 plastry korzenia imbiru
- 5 kropel olejku cytrynowego
Agrest nie należy do owoców, które w nalewkach dają głęboki smak i aromat, warto więc dołożyć do słoja z nastawem jedną laskę wanilii, kilka plastrów korzenia imbiru lub dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
Przepis:
Dojrzałe, dorodne owoce dokładnie umyć, odsączyć na sicie, usunąć ogonki i szypułki, lekko nagnieść i włożyć do słoja. Dodać cukier, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce o temperaturze pokojowej, pamiętając o poruszaniu naczyniem co pewien czas. Następie przefiltrować i rozlać do butelek. To aż takie proste!
Protip:
Owoce nadają się do dekoracji deserów, można je również ponownie zalać alkoholem, dodając więcej cukru, dzięki czemu uzyskamy likier agrestowy.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #bodomowejestlepsze #nalewka #przepisy #destylacja #pijzwykopem
Agrest – malutkie kolorowe „baloniki”, zielone, żółte lub czerwone, pokryte delikatnym meszkiem, pyszne i zdrowe! Doskonałe prosto z krzaczka oraz w każdej innej postaci – jako dżem, konfitura, kompot, powidła, nalewka, wino czy w cieście… Agrest suszony lub mrożony? Jak najbardziej.
Agrest to bogactwo witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. Korzystnie wpływa zarówno na stan naszego zdrowia, jak też… uwaga, Szanowne Panie oraz Piękni Panowie… na nasz wygląd. Witaminy