Wpis z mikrobloga

@CichyBob: tak =). Tzn zawsze to wiedzial ale nigdy tego nigdzie nie napisze, ani oficjalnie nie potwierdzi. Jedynie w rozmowach nieoficjalnych daja do zrozumienia ze wiedza o co chodzi.
@azaruk: Krakow. Jestem w stalym kontakcie z kontrolowanymi i wzywanymi. Najwiekszy problem maja ci co sa na wlasnej DG, bo jest dowod wykonania przejazdu czarno na bialym. @azaruk: w krakowie ostatnio jest natlok kontroli. W ostatni weekend UM itd policja
@azaruk: nie sa czysci, ale nie tak latwo im wszystko udowodnic. Tez zostali zlapani pracownicy spoldzielni i tez wszczeto postepowania. Największą dzisiejsza sensacja dla mnie jest to, ze prawnik Ubera sugeruje przyznanie sie do winy. Podejrzewam ze jezeli kierowca nie bedzie chcial sie przyznac to Uber moze odmowic zaplaty kary.
@azaruk: Dokładnie tak. Kolejne nowości. Info od prawnika ze uczestnicy tych kontroli sa juz na przegranej sprawie i on jedynie moze odwlekac zapłatę kary. Ma coraz wiecej takich zlecen z calej Polski i liczba kontroli rosnie. Prawnik slyszal tylko ze Uber placi kary ale nic o tym nie wie i sie tym nie zajmuje. Grubo.
@galarulez: Są dwa rodzaje kontroli. Pierwsza taka, że o niej nie wiesz. Później klient/urzędnik/ktokolwiek pobiera fakturę i wzywa wystawiającego fakturę do złożenia wyjaśnień na przesłuchaniu w UM.
Drugi taki, że wsiada urzędnik/urzędnicy i jadą gdzieś i pod koniec się legitymują, pojawia się ITD/Policja albo jedno i drugie i przystępują do czynności.
Kontrole 1 rodzaju są wykonywane cały czas, bo ludzie mają wezwania m.in. za przejazdy wykonane np o 2 nocy, w
@gali20: Jedni wiedzą, inni nie wiedzą. Każdy w miarę rozgarnięty człowiek wiedział, że decydując się na to ponosi ryzyko. Jedni zrobili po kilka tysięcy kursów bez żadnych problemów, a inni wpadli szybko. Teraz sporo z tych ogarniętych osób się zastanawia co robić, ale raczej jeżdżą nadal.
@gali20: Pewnie stosunek "łapanek" do wszystkich kursów jest tak śmiesznie niski i z punktu widzenia całego Ubera w kraju to nawet nie istnieje. Poczytaj jak to jest w innych krajach, ludzi łapią i Uber płaci kary bo po prostu to jest opłacalne. Dam sobie rękę uciąć ze w biznes planie maja uwzględnione płacenie kar i maja na to po prostu #!$%@?.
@gali20: bo malo kto zna Ubera, wiec temat nie jest chwytliwy. Po drugie pewnie cos smaruja. A jak sie cos pojawia to debile zlotowy nie umieja klarownie przedstawic sprawy tylko zachowuja sie jak bydło. A ze zwykli ludzie nie wiedza jakie sa prawne regulacje to nie zwracaja uwagi. Przeciez nawet na wykopie cokolwiek negatywnego na temat Ubera jest minusowane od razu.
@gali20: No tak. Nie wiem co Ci ludzie nagadali. To, że Uber kazal płacić podatki i zakwalifikowali tą działalność pod jakieś dziwne PKD nie sprawia, że wszystko jest OK. Kary dają za brak licencji i odpowiedniego samochodu. Ciekaw jestem czy kierują też wniosek od Urzędu Skarbowego o brak kasy fiskalnej.