Mirki, jestem totalna zielonka, jestem finansista, ale dzisiaj w korpo wrzucili jakis pomysl, zeby kazdy z mozliwych osob sprobowal Grazynkom zautomatyzowac troche pracy. I padlo na autoit - wszystko jest ok, nawet gdzies kiedys slyszalem, nawet cos kiedys tam namazalem, ale no... to nic. W tej chwili nawet nie umiem kurde wskazac kursora myszy zeby sie pojawil w dokladnym miejscu. Ni chu, nic. Potrafie zlapac jakis kolor i to nawet wskazac, ale nic sie nie dzieje z tym, ze ma cos kliknac.
Co potrzebuje zrobic? Na poczatek, szczesciem by bylo zeby kursor myszki sam wskazal pole (znam narzedzie wskazujace dokladnie pole klikniecia), pozniej zeby kliknal w to pole. I pozniej zrobic petle do tego i wskazac drugie pole. I caly jeden proces testowy ma byc taki. Podsumowujac - na poczatek potrzeba mi wskazac dokladne miejsce kursora i zrobic do tego petle.
Pomocy Mircy, dlaczego kazdy kurde musi jakis kod pisac? Wiem, ze 15k, ale ja nie potrzebuje 15k i troche mnie wdupili dzisiaj w pracy.
@Bozyszcze: A myslisz, ze powiedzialem, ze chce podwyzke za to? Nie, to po prostu jest zadanie, ktore jest inne od tego, co robimy codziennie. Mi sie spodobalo, a jakby to mialo pomoc innym, to tym bardziej. I nikt nie wymaga ode mnie zrobienia skryptu na full automatyce, ale w ramach 'szkolenia' chyba. Nikt nie zrobil tego szkolenia, ale moze 15k niektorzy za klepanie c++ dostaja, nie? :D
@milvanb: Na AutoIt sie akurat znam(na poziomie hobbistycznym), i mogl bym Ci cos nawet napisać, ale nie mam chwilowo komputera. To o czym piszesz to absolutne podstawy. Szukaj w google hasel pokroju autoit tutorial itp. Wbrew pozorom dobrymi zrodlami wiedzy sa strony pokroju mpcforum.pl itp. Zacznij od pętli, Ifow, zmiennych itd. Jednak moim sktomnym zdaniem, napisanie uzywalnego makra bedzie wymagalo od Ciebie troche samozaparcia, ciekawosci i czasu. Ps. autoit ma bardzo
@Bozyszcze: podpowiem Tobie - w firmie nie ma dzisiaj zadnych zlecen, wiec szef troche kombinuje, nie spinajac przy tym nikogo. Taki troche test na zrobienie czegos nowego, niz tylko te liczby. Nie wiem, czy to cos zlego (bo pewnie jak przyjdzie do automatyzacji, to jakis mirek15k to zrobi), ale no troche sie wkrecilem w temat i byloby spoko, gdybym nawet sobie mogl pomoc w otwieraniu excela jak najdzie taka potrzeba :D
@ZjemCiNoge: wlasnie troche ryje, cos tam nawet wychodzi. Caly czas to jeszcze bardzo daleki rezultat od zamierzonego, ale przynajmniej czegos sie tam nauczylem, nie przyda mi sie to pewnie w zyciu do niczego, no chyba ze nagle zostane mirkiem15k, ale na to sie nie zanosi, bo i stary chlop ze mnie, ale i wyspecjalizowany w innym obszarze. Samozaparcie bedzie do momentu, w ktorym to szefu nie zleci normalnej pracy, poki co
@milvanb: F1 twoim przyjacielem + tut'ki spolecznosci. Poczytaj najpierw, to raz dwa dowiesz sie jak dokladnie kliknąć. nie boj sie zakladac kont na forach wymagajacych tego ptzed ujrzeniem tresci. To skarbnice wiedzy odnosnie AutoIt
@ZjemCiNoge: jak krew, ale powiedzmy ze cos tam dlubie. Poki co odpalilem aplikacje, wskazalem adres, ale teraz stoje na punkcie - kliknij automatycznie escape zeby zamknac jedno popup okienko :D Ale podoba mi sie, szkoda ze nie mam czasu zeby poswiecic kilka wieczorow na przewertowanie wiekszosci ( ͡°ʖ̯͡°)
@milvanb: Tutaj masz funkcję controlsend, może rozwiązać twoj problem https://pl.m.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Przejmowanie_kontroli Domyślam się, że działasz na przeglądarce, do manipulacji naprzykład Internet Explorer jest świetna biblioteka IE.au3 i są do niej polskie tutoriale, jest też WinHttp.au3, ale to wyższa szkoła jazdy. Powodzenia ( ͡°͜ʖ͡°)
@ZjemCiNoge: no wlasnie z tym send juz sie bawilem od dluzszego czasu, ale esc jak nie wskakiwal, tak nie wskakuje :D ale w domu dzisiaj chyba troche podlubie, bo to sam rozwoj jest spoko i daje to duzo emocji :)
Mirki, jestem totalna zielonka, jestem finansista, ale dzisiaj w korpo wrzucili jakis pomysl, zeby kazdy z mozliwych osob sprobowal Grazynkom zautomatyzowac troche pracy. I padlo na autoit - wszystko jest ok, nawet gdzies kiedys slyszalem, nawet cos kiedys tam namazalem, ale no... to nic. W tej chwili nawet nie umiem kurde wskazac kursora myszy zeby sie pojawil w dokladnym miejscu. Ni chu, nic. Potrafie zlapac jakis kolor i to nawet wskazac, ale nic sie nie dzieje z tym, ze ma cos kliknac.
Co potrzebuje zrobic? Na poczatek, szczesciem by bylo zeby kursor myszki sam wskazal pole (znam narzedzie wskazujace dokladnie pole klikniecia), pozniej zeby kliknal w to pole.
I pozniej zrobic petle do tego i wskazac drugie pole. I caly jeden proces testowy ma byc taki.
Podsumowujac - na poczatek potrzeba mi wskazac dokladne miejsce kursora i zrobic do tego petle.
Pomocy Mircy, dlaczego kazdy kurde musi jakis kod pisac? Wiem, ze 15k, ale ja nie potrzebuje 15k i troche mnie wdupili dzisiaj w pracy.
Komentarz usunięty przez autora
Ps. autoit ma bardzo
Samozaparcie bedzie do momentu, w ktorym to szefu nie zleci normalnej pracy, poki co
Ale podoba mi sie, szkoda ze nie mam czasu zeby poswiecic kilka wieczorow na przewertowanie wiekszosci ( ͡° ʖ̯ ͡°)