Wpis z mikrobloga

• 1
@qnebra:
@xaoc: To oprogramowanie do numerycznego rozwiązywania równań różniczkowych cząstkowych. Głównie na potrzeby obliczeniowej mechaniki płynów i transportu ciepła, ale ma też kilka innych zastosowań.
  • Odpowiedz
@Kontestator: openfoamem trochę się bawiłem ale bardziej z ciekawości, a googlowane materiały są dość hermetyczne.
Zresztą do fizyki płynów to jednak trzeba mieć wyczucie i gdzieś nabyć trochę doświadczenia, a mnie już nie chce się matmy wkuwać. :)
  • Odpowiedz
@Kontestator: openfoam ma fajne i wygladające na stosunkowo szybkie/łatwe (pobieżnie oglądając ) biblioteki do tworzenia solverów.
Część już stworzonych solverów obsługuje też MPI, ładnie zadania rozprasza. Na nieużywanych np. po godzinach PC możesz sobie biedny HPC klaster zrobić z nich. ;)
Za to wizualizator (paraview) jak dla mnie bardziej skomplikowana obsługa niż samego openfoam.
Z nakładek graficznych na openfoam widziałem tylko Helyx-OS btw., trochę upraszcza start. :)
  • Odpowiedz
@jestem_w_szoku: Mnie póki co przeraża tworzenie siatek, bo sam wybór solverów nie różni się istotnie od programów komercyjnych. Zamiast wybrać z rozwijanej listy trzeba wpisać odpowiednią linię tekstu. Nic trudnego. Tylko jak pracować nad skomplikowaną geometrią w tym środowisku? Nie wyobrażam sobie nakładania siatki trójwymiarowej na obiekt typu silnik elektryczny przy pomocy współrzędnych wierzchołków bloków. Są jakieś dobre darmowe odpowiedniki ICEM?
  • Odpowiedz