Wpis z mikrobloga

ktoś mi wytlmaczy dlaczego programiści, szczególnie ci starsi, tak bardzo kochają VIM? Warto wspomnieć też, że jednym z najpopularnijszych pluginow do Atom jest vim mode. Dlaczego warto i po co uzywac tego edytora? #programowanie #vim
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@soap141: Ja czasem używam vima i mogę powiedzieć, że jeśli się go dobrze ogarnie to naprawdę można w nim bardzo sprawnie edytować plik. Ale to wszystko kwestia gustu i wg mnie nie ma sensu toczyć wojen o to czy lepszy vim, emacs, czy może notepad...
  • Odpowiedz
@soap141: w dużym skrócie: vim jest jak 'język do edycji tekstu', po chwili przyzwyczajenia nawet sie nie myśli co się w nim robi, np. chcesz zmienić słowo: klikasz
  • Odpowiedz
@soap141: nie wiem ale strzelam, że jest natywnym edytorem terminalowym, przez co wygodnie można programować nawet poprzez ssh na jakimś serwerze, nie musisz mieć interfejsu graficznego, możesz połączyć się z sesją tmuxa/screena i wydajnie w nim pracować, a nie jakieś vnc czy teamvivery które łykają więcej lącza i są mniej responsywne
  • Odpowiedz
@soap141:
pluginy takie jak Nerdtree, emmet, supertab, autopairs, multicursor
możliwość wpisywania komend terminalowych (np. gita)
dużo rejestrów do kopowiania, wklejania
wbudowane komendy do edycji tekstu za pomocą regexpów
edytor skonfigurowany do pracy
  • Odpowiedz
@soap141 @kredka69: nano też działa w terminalu ale nie ma takich wyznawców jak vim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak jak już mówiłem (ale mi ucięło), vim jest jak język do edytowania tekstu, praktycznie mówisz mu co ma robić, np.
- chcesz zmienić (usunąć i zastąpić tekst) dwa słowa - c2w (change 2 words)
- chcesz usunąć tekst w środku nawiasów w danej linii (nie będąc w środku nawiasów) - di( (delete inside nawiasy)
- chcesz zakomentować akapit kodu - gcip (go comment inside paragraph)
  • Odpowiedz
@soap141: vim-adventures niestety jest płatny, darmowe jest tylko 2 czy 3 poziomy :C
vimtutor i tutoriale Dereka Wyatta są dobre, ewentualnie polecam książkę "Practical Vim: Edit Text at the Speed of Thought " by Drew Neil (twórcę świetnej strony vimcasts.org którą też polecam).

Świetne jest też to że przez to że Vim jest tak popularny to istnieje mnóstwo pluginów do wszelkich programów które emulują te same skróty, ja np. używam
  • Odpowiedz
@Pieniek: bo nano nie nadaje się do programowania, do vima masz kosmiczne wtyczki do kolorowania składni, autouzupełniania i inne, tak jakby to był okienkowy IDE
VIM ma swoje uznanie bo ma ogromne możliwości, oczywiście niepojęte przez przeciętnego użytkownika, i jest maksymalnie personalizowalny.
  • Odpowiedz
@soap141: @Pieniek: z tym że w nano, przynajmniej jak ja go używałem kilka lat temu, możliwość cofania zmian była eksperymentalnym bajerem, podczas gdy w vimie historia zmian jest drzewem ( ͡° ͜ʖ ͡°) wpisując :earlier 15m możesz cofnąć się do wersji pliku sprzed 15-tu minut :D ale i tak jedną z moich ulubionych rzeczy jest zaznaczenie blokowe
  • Odpowiedz