Wpis z mikrobloga

Platforma tak bardzo Obywatelska w obronie niezależności Trybunału Konstytucyjnego :)

Druk sejmowy 1590 z dnia 10 lipca 2013 - prezydencki projekt ustawy o Trybunale Konstytucyjnym.

Wykreśla zapisy, że prawo zgłaszania kandydatów na sędziów przysługuje:
1) grupie co najmniej 15 posłów
2) Zgromadzeniu Ogólnemu Sędziów Sądu Najwyższego;
3) Zgromadzeniu Ogólnemu Sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego;
4) Krajowej Radzie Sądownictwa;
5) Krajowej Radzie Prokuratury;
6) właściwym ogólnokrajowym organom samorządu zawodowego adwokatów, radców prawnych oraz notariuszy;
7) radom wydziałów prawa uczelni, uprawnionym do nadawania stopnia naukowego doktora habilitowanego nauk prawnych, radzie naukowej Instytutu Nauk Prawnych i Komitetowi Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk oraz Komisji Prawniczej Polskiej Akademii Umiejętności.

W to miejsce uchwala:
1. Prawo zgłaszania kandydata na sędziego Trybunału, przysługuje Prezydium Sejmu oraz grupie co najmniej 50 posłów.

A teraz krzyczą o zawłaszczaniu Trybunału przez polityków, oraz "Precz z komuną!"

#polityka #sejm #neuropa #4konserwy #pis #po

• 6
@lowca_chomikow: Zobaczyłem źródła na które powołuje się ten twój portal, i stwierdziłem, że szkoda mojego czasu ma jakiekolwiek dyskusje :) Polityka, gazata, w tekscie sami wspominaja ze po byla przeciwna a w źródłach same "hur dur pis nie chciał"... Tak jak mówiłem, ja Ci swojego czasu na dysjusję nie poświęcę, ale jeżeli serio uważasz, że to co mi wysłałeś jest prawdziwe, napisz do ŻL, chłopaki nigdy nie mieli problemów z przyznaniem
@robertx: Jeżeli po prawej stronie jest wielu takich fanatyków z tak świetnie wykształconymi metodami radzenia sobie z dysonansem poznawczym, to nasz kraj jest w głębokiej dupie...
Nie muszę niczego do ŻL pisać, bo oni muszą sobie zdawać sprawę z tego, że okłamują swoich lemingów. Trzeba się postarać żeby w tak sprytny sposób przedstawić tę informację. Faktycznie PO zamienia w ostatecznej wersji ustawy zapis umożliwiający zgłaszanie kandydatów przez większą grupę na zapis