Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem koleś w niebieskiej kurtce nie mógł zrobić nic #ewatylman bo nie miałby na to wszystko czasu. Dodatkowo jest na wszystkich nagraniach (tych późniejszych także) czysty, ma nawet tak samo torbę przewieszoną itp. CO NIE ZNACZY ŻE NIC NIE WIE, BO RACZEJ WIE... WSZYSTKO.

o 3:19 widziani byli razem (ostatnie nagranie na której widać Ewę)

o 3:32 niebieska kurtka jest już pod hotelem

o 3:35 wykonuje pierwszy telefon (pod hotelem)

potem odwiedza stację benzynową, udaje się na rondo Rataje - skąd wraca do domu... a z domu znowu wychodzi?! Tu coś ewidentnie nie gra.

nie wiemy co się dzieje przez 13 minut! Nie ma bata, żeby w tyle czasu ją dziabnął i jeszcze zdążył ukryć, skoro włóczył się po mieście, bo ostatnie nagranie jakie mają to niebieska kurtka po 5 rano!! A przecież ponoć o 5 był w domu.. to wrócił do domu i wyszedł? Po co?

Jedyne co mi przychodzi do głowy to dwie opcje:

1. Niebieska kurtka jest w to zamieszany i był tylko pionkiem, który miał Ewę wystawić, co dzieje się w tych magicznych 13 minutach, poza okiem kamer. Komuś, po coś - można snuć masę teorii. Czemu ma "zaniki pamięci"? Bo prawda by go pogrążyła.

2. Spotkali kogoś jadącego samochodem (może chłopaka niebieskiego? To by tłumaczyło ich późniejszy kontakt (o tak dzikiej godzinie w dniu pracującym). Niebieska kurtka prosi, żeby ten ktoś Ewkę zabrał do domu bo odleciała. A on sam wróci do siebie. Po drodze dzwoni sprawdzić, czy wszystko gra. Coś jednak nie gra. Pierwsza rozmowa trwa jedynie minutę, więc mógł się za wiele nie dowiedzieć. Zaczyna krążyć po mieście, jakby czegoś szukał (może w rozmowie umówili się, że się spotkają... na stacji benzynowej żeby to omówić). Stąd kurtka znajduje się po 4 na stacji. Wykonuje nerwowy telefon - gdzie jesteście?! I wtedy dowiaduje się, co się stało lub że coś się stało. Przy okazji nikt na stacji się nie pojawia - "stary, na stacji są kamery". Może umawiają się na rondzie, może ustalają, że ma wracać do domu i nie siać podejrzeń.

Nadmienić trzeba, że wspominano o MĘŻCZYŹNIE kręcącym się przy miejscu, gdzie znaleziono dowód. Nie wiedzą, kim ten mężczyzna był, wiadomo tyle, że nie był to niebieski.

Dlaczego w drugim przypadku znowu pomocny jest "zanik pamięci"? Bo niebieska kurtka chroni kogoś bliskiego.

Gdyby wszystko grało, to by po powrocie do domu wziął i poszedł spać, wszak cholera wie ile już na nogach był. A ten... znowu wyszedł. Jakby nie mógł usiedzieć w miejscu. Typowe dla kogoś, kto bije się z myślami, poczuciem winy?

Takie moje gdybanie, zapraszam do dyskusji.
  • 296
  • Odpowiedz
@bryli: Na Mostowej są kamery, na Kazimierza są kamery, przy wyjeździe z mostu Rocha na Kórnicką też są kamery, a więc jeśli Ewa odjechała samochodem to ów samochód musiał zostać zarejestrowany na jednej z kamer! Zapewne pomiędzy 3:25 - 3:32 [40].
  • Odpowiedz
@rskk: no a jak wytłumaczysz to, że niebieski "nie pamięta" kiedy wyszli z klubu i kiedy rozstał się z Ewą, a rozmowę telefoniczną ze swoim chłopakiem która odbyła się pół godziny później już pamięta?
  • Odpowiedz
@krulewna: Jeżeli policja wprost wskazuje na tym etapie śledztwa, że ktoś jest niewinny to znaczy, że rzucają haczyk i czekają na jego ruch. Podręcznikowa sprawa.

Ja też myślę, że ten niebieski coś wie. Ja dalej obstawiam po prostu jakiś nieszczęśliwy wypadek i ukrycie jej ciała ze strachu.
  • Odpowiedz
@krulewna: Nie znam, poznałem jedynie analizując mapę. Jak rzucisz okiem na mapę to zobaczysz, że są tylko 3 drogi wyjazdu. Mogła też wejść do parku Mazowieckiego, ale musiała wyjść na Jadwigi. Jeśli nie poszła tamtędy to zostaje tylko Warta, nie ma innej możliwości.
  • Odpowiedz
@krulewna: wprawdzie nie do mnie pytanie ale ... mogła iść na północ w stronę kontenerów. Zero kamer, ciemno, zarośla ... idealne miejsce na morderstwo. Można też wjechać tam autem bo choć jest to tylko przejście dla pieszych to auto się zmieści.
  • Odpowiedz
@krulewna: Coz równie dobrze mogli się poruszac na wałach przy Warcie tuż obok KontynerArt i wyjść już w okolicach Katedry. Ew. mogli iść przy rzece w kierunku ul.Hetmańskiej. Niestety z okolic Mostu Rocha jest dużo możliwości poruszania się będąc niezauważonym. Może ktoś się z was wie czy jest możliwość przejazdu autem obok kontynerów?
  • Odpowiedz
@unknown_stranger: kontenery są pomiędzy mostem Chrobrego a Rocha na wałach. Jakby miała iść się wylać to tylko na wartostradę, nie schodziła by wałów i to jest logiczne, że tam coś mogło się stać, ale odrzucam teze, że zeszła z wałów i chodziła sobie wzdłuż rzeki
  • Odpowiedz
@unknown_stranger: ale ja nie mówię, że ciało jest ukryte w pobliżu. Patrząc na mapkę to bez większych problemów można by gdzieś ciało przenieść i zapakować do samochodu.
  • Odpowiedz
@krulewna: 3:24 Ewa jest widziana ostatni raz w pobliżu przystanku św Rocha
3:32 niebieski idzie z mostu rocha w kierunku hotelu ibis
3:36 pojawia się kazimierza wielkiego i gdzieś dzwoni
3:54 niebieski zarejestrowany w pobliżu ul. Królowej Jadwigi
4:04 stacja Lotos
  • Odpowiedz
@krulewna: Ja bym chciał więcej informacji na temat niebieskiego i jej chłopaka. Kim oni dokładnie są, co potrafią czym się zajmują. Czy można założyć, że to debile czy można się spodziewać po nich czegoś kreatywnego. Czy byliby zdolni do zmylenia służb. Informacje, informacje.
  • Odpowiedz