Wpis z mikrobloga

Ktoś pomoże? Zacząłem dzisiaj przygodę z #esp8266. Udało mi się go zaprogramować w Arduino IDE przykładem WifiWebServer. Jednak po restarcie w monitorze seriala wyświetlają mi się same krzaki, na routerze też nie widzę żeby się ESP połączył. Zasilam go bezpośrednio z Laptopa i konwertera USB-rs232 Proliftic na 3v. Czy to może być przyczyna? Potrzebuję osobnego zasilania?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Laptopa i konwertera USB-rs232 Proliftic na 3v. Czy to może być przyczyna? Potrzebuję osobnego zasilania?

@maslokm: Zdecydowanie tak. Stabilne i wydajne zasilanie dla ESP jest bardzo krytyczne.
  • Odpowiedz
Czyli przez ten konwerter PL2303 nie wyrobi? Wpiąłem go teraz w ładowarkę do telefonu, niebieska dioda mrugała z 15 sek i zgasła. Nie mam seriala gdy siedzi w ładowarce, więc nie widać co się w nim dzieje.
Chciałem móc na szybko podłączać go do kompa do programowania i do ładowarki na przemian żeby testować zmiany.
  • Odpowiedz
@hrumque @meetom jednak problem był z samym kodem.Obecnie śmiga mi #esp8266 na konwerterze usb-serial wpiętym do ładowarki usb już 2 dzień. Do tego mam podłączony #ds18b20 i skonfigurowane przesyłanie temperatury po MQTT do OpenHaba. Teraz jeszcze muszę rozkminić jak przesłać temperaturę z kilku #ds18b20.
  • Odpowiedz