Wpis z mikrobloga

Mireczki działa wam znośnie #raspberrypi 2 z #osmc po WiFi na donglu Wi-Pi? Bo u mnie jest jakaś tragedia ( ͡° ʖ̯ ͡°) Router 2,4GHz na tomato stoi w drugim pokoju, ma podbitą moc sygnału do 80, wrzuciłem go nawet na kanał 14 i wciąż jest lipa. Głupie napisy z napiprojekt.pl do XBMC (OSMC edition :/) potrafią się ściągać parę minut (albo w ogóle zdechnąć) (). Malinka jest podpięta pod TV szajsunga, po HDMI CEC (jeśli to ma jakieś znaczenie). Próba wbica po SSH, przypomina mi stare, dobre lata 90 na modemie tepsy - wpisanie komendy graniczy z cudem. Mam też (osobno, z UPC) router 5GHz i jestem skłonny kupić jakieś dongla z anteną 802.11n/5GHz do malinki, co by z nim gadał, tylko nie jestem pewien, czy to cokolwiek pomoże czy po prostu wywalę cebuliony w błoto ().

Pomóżcie, bo mi #rozowypasek jojczy, że #!$%@?łem kabli, wpiąłem jakieś gówno, a pożytku nie ma :(

Na chwilę obecną zastanawiam się albo nad kupnem jakiegoś #!$%@? z anteną (jak już wspomniałem), albo nad instalacją innego OSa (OpenElec?).

edit: Jedyny wątek z tym problemem który znalazłem to http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/28623/extremely-slow-wifi-wired-connection-is-fine-osmc - gdzie w skrócie, powiedziane jest, że powinienem sobie mój dongiel wsadzić w...

edit2: żebym nie wiem co robił, to max jaki udaje mi się osiągnąć to jest ok 400k/s ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ale to jest mniejszy problem, bardziej drażnią mnie te napisy i ten ogólny "sluggish" po ssh :/

#kiciochpyta #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@liadan: co to za dongiel? Niektóre dongle nawet przy dobrym zasięgu mają transfer 1 KB/s. Nawet na PC - szczególnie gdy się używa networkmanagera a nie wpa_supplicant bezpośrednio.
  • Odpowiedz
@ANTYzboze: 5GHz ma cco prawda większą przepływność, ale i większe tłumienie, w związku z tym efektywny zasięg sieci będzie mniejszy niż ulukowany w tym samym miejscu 2.4GHz
najlepiej puść kabel min piętro niżej, ustawienie kanału 14 nic nie da, bo paradoksalnie dwie różne sieci w tym samym kanale działają wydajniej - nastepuje bardziej sprawiedliwy podział szczelin czasowych przez co sąsiednie sieci się wzajemnie nie zakłucają
  • Odpowiedz
@liadan: Z zewnątrz nie wygląda to za dobrze i to jeszcze za taką kasę... Ja kupiłem na allegro z odłączaną antenką 4 lata temu dongiel na Realteku i działa teraz w malince bez problemów. Jedynie ważne, żeby nie używać networkmanagera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz