Aktywne Wpisy
zabilem-szeryfa +180
Julia von Stein - bohaterka afery papierosowo-mcdonaldowej, po lewej jeszcze na pensji programisty, po prawej jako przedsiębiorca.
Nie ma ludzi brzydkich, są tylko biedni.
#krolowezycia #afera #rozowepaski #programowanie
Nie ma ludzi brzydkich, są tylko biedni.
#krolowezycia #afera #rozowepaski #programowanie
skeeto666 +691
1 plus = 1 splunięcie za wprowadzenie niedziel niehandlowych, przypomnę co jest wyjątkiem:
1. Zakaz, o którym mowa w art. 5, nie obowiązuje:
1) na stacjach paliw płynnych;
2) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu kwiatami;
3) w aptekach i punktach aptecznych;
4) w zakładach leczniczych dla zwierząt;
5) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami;
6) w placówkach handlowych, w których
1. Zakaz, o którym mowa w art. 5, nie obowiązuje:
1) na stacjach paliw płynnych;
2) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu kwiatami;
3) w aptekach i punktach aptecznych;
4) w zakładach leczniczych dla zwierząt;
5) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami;
6) w placówkach handlowych, w których
Witajcie!
Stworzyłem shield dla arduino, który ma działać jako 6-kanałowe urządzenie do pomiaru temperatury na maszynie do odlewania odśrodkowego. Płytka oparta jest o przetworniki MAX31855, które komunikują się z mikrokontrolerem poprzez software SPI. Wszystko zostało przetestowane w serial monitorze i hula aż miło. Jednak projekt został docelowo przygotowany, aby zbierane dane były zapisywane w pliku na karcie sd (bo w końcu to odlewanie odśrodkowe ;). I tutaj pojawia się problem, i MAX31855, i karta SD osobno pracują idealnie, razem nie chcą się dogadywać za cholerę. Jako zwrot z przetwornika dostaję zera, żadnego błędu lub wartości, ale zera. Z tego co wyczytałem na forum arduino chodzi o zajmowanie przez kartę SD pinu CS.
Googlując dotarłem do tego tematu: KLIK, a z niego użytkownicy kierowali do postu #15 w tym temacie. Zainstalowałem nawet bibliotekę SdFat.h użytkownika fat16lib, jednak to nie poskutkowało, więc nie wiem co robię źle... Dlatego zwracam się do was z prośbą o jakieś rady, pomysły, cokolwiek.
Elav
#programowanie #arduino
W programie CS z SD jest opisany jako "sdPIN"
Musisz ustawić odpowiedni pin CS, wykonać pewnie jeden/dwa transfery przez spi żeby pobrać dane z MAX i zwolnić CS. Nie używasz wtedy biblioteki arduino do obsługi MAX.