Wpis z mikrobloga

Znacie te rodzinne kłótnie na temat polityki?
Znacie to uczucie kiedy pomimo przedstawienia tony argumentów słyszyscie od rodziców: "A dobra i co z tego?!". "A żeś znalazł temat...", "Daj mi teraz spokój."
Później taki ojciec/matka idzie i głosuje dalej na swoją ulubioną partię, nie znając nawet ich podstawowych postulatów.

Jak wy radzicie sobie w takich rozmowach, czy może po prostu ich omijacie, a może macie jakieś lepsze taktyki na przekonywanie znajomych/rodziny do bardziej racjonalistycznych opcji? (,)
#polityka #kiciochpyta #pomocy #gorzkiezale #boldupy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pyxelr: U mnie byla edukacja, chociaż w rodzinie miałem 3 x Korwin (ja, mama, tata) i 3 x Kukiz (siostra, szwagier i babcia). Nie wiem na kogo głosował dziadek, ale wydaje mi się, że na Dudę.
Przede wszystkim pokazuj filmiki, czytaj artykuły, edukacja.
  • Odpowiedz
@Arahan: Wczoraj próbowałem pokazać nagranie z "Tak czy Nie", na którym Wipler w BARDZO PROSTY sposób pokazywał głupotę nowych przepisów odnośnie jedzenia w szkole.
Oczywiście mój tata, wierny fanatyk PiSu oglądający TV Republika 24/7 nawet nie wiedział, że PiS takie coś poparło i nie chce słuchać Wiplera/Korwina bo to oszołomy, a jeszcze kilka miesięcy temu ich po części popierał.
Zwykle rozmowa o Korwinie kończy się "A nawet jak wejdzie do
  • Odpowiedz
@Pyxelr: To mu powiedz, że jakby ludzie tak gadali jak on, to dalej by na drzewach siedzieli. Nie było by światła, bo Edisonowi też pewnie ktoś gadał, że jego wynalazek jest głupi i nic nie zmieni. Nie latali byśmy samolotami bo braciom Wright też ktoś mówił po pierwszych niepowodzeniach, że latać to mogą ptaki.
Powiedz, że nie było by obalenia komunizmu w Polsce. A teraz mamy postkomunę i ją też
  • Odpowiedz
@Arahan: Hah, spróbuję, ale skończy się na 90% na tym, że się wymądrzam/po co wynajduję teraz taki temat/ale to odbiega od polityki i żeby teraz mu dać spokój. Czasami to się kończy nawet rozmowa tak, że "A ja jestem PiSiorem i dobrze mi z tym".
  • Odpowiedz
@Pyxelr: Kropla drąży skałę. W ostateczności zapytaj go, czy nie boli go to, że od 25 lat mamy niby wolny kraj, a jest coraz gorzej dla nas młodych. Czy nie boli go to, że ludzie z komunistycznym rodowodem tworzą nasze państwo i wreszcie czy nie boli go to, że głosuje od 25 lat na te same mordy, a zmian nie widać. A na końcu rzuć:

"Jak burdel nie działa, to
  • Odpowiedz