Wpis z mikrobloga

Wyłączył mi się PC. Teraz, gdy próbuje go włączyć na sekundę włączają się wszystkie jego wiatraki, napęd, dysk, diody po czym po kilkunastu sekundach cykl się powtarza. Niestety wyświetlacz na płycie głównej nie wskazuje kodu błędu. Co padło: płyta główna, procesor, czy zasilacz? #pcmasterrace #informatyka #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
@MrNothin: nie przechodziły jakieś burze ostatnio u Ciebie? albo niespodziewane przerwy w dostawie prądu? mi raz zasilacz poleciał właśnie przez wyłączenie prądu (obstawiam że to jakieś zabezpieczenie na zasilaczu zadziałało ale gwarancja to ogarnęła) podmieniłbym zasilacz na Twoim miejscu nawet na jakiś słaby byleś miał pewność że sprawny. PC nie potrzebuje dużo mocy do uruchomienia. chociaż przed podmianą zasilacza wyjąłbym wszystko co zbędne czyli zostawił tylko jedną kość ramu, dysk z
  • Odpowiedz
@MrNothin: podkręcenie procka raczej by zasilacza nie uwaliło ale możesz i tak spróbować podmiany. ja bym obstawiał ram chociaż z tego powodu płyta by piszczała, bo jeśli komputer kręci wiatrakami to znaczy że zasilacz prąd podaje i do POSTa powinien dochodzić przynajmniej, przy procesorze też by piszczało. ewentualnie mogłeś coś spieprzyć przy podkręcaniu. podanie specyfikacji mogłoby troche pomóc zlokalizować awarie.
  • Odpowiedz
  • 0
@oxygenium92ver-2: jak juz pisałem prąd dociera na sekundę o ile nie na jej ułamek i powoduje to rozruch wszystkich podzespołów także, post nawet nie miałby okazji wyświetlić kodu błędu
  • Odpowiedz
@MrNothin: Jest to podręcznikowy przykład braku elektronów w gniazdku. Polecam wymienić gniazdka i całą instalację elektryczną w budynku. Z jakiej elektrowni masz dostawę prądu? To bardzo ważne pytanie, ponieważ problem może leżeć w ekologicznym prądzie z odnawialnych źródeł. Ten prąd jest bardzo zły, można używać do np. żelazka, ale nie do zaawansowanej elektroniki jaką jest sprzęt komputerowy. W razie pytań wal śmiało, mam certyfikat 3 stopnia w dziedzinie energii.
  • Odpowiedz