Wpis z mikrobloga

@poszlo_wyszlo: Ale w czym jest problem bo nie bardzo widzę? Poza tym, że wybieranie checkboksami jest słabe, raczej bym dał coś takiego

Nazwa (dla posta) [input text]
Typ pola [select z możliwymi typami]
Dodaj / Usuń

No i klient sobie dodaje pola jakie chce, wrzucasz to do bazy i masz
  • Odpowiedz
@qwertyu: to jest właśnie ta część której nie widzę, w jaki sposób to zapisać by potem wyświetlić taki formularz. Nie mam pomysłu jak htmla generować z ilości pół zdefiniowanych dla danego formularza
  • Odpowiedz
@qwertyu: narazie to ja mam parę kartek ze z grubsza przemyślaną logiką
powiedz mi jakbyś to do bazy wsadzał? tak samo? dla każdego pola w pętli doklejał stringa z kolejnym insertem?

Tabela z wpisami jest wierszowa, nie mam tu kolumn dla każdego pola tylko każde z nich idzie do tej samej kolumny, rozróżniane są jedynie po id
  • Odpowiedz
@poszlo_wyszlo: jak bym wsadzał definicje pól czy wartości z wypełnionego formularza?

to pierwsze to po kolei inserty, chyba, że chcesz się od razu bawić w optymalizację to jeden insert wstawiający od razu wszystkie wiersze (INSERT INTO tabela(...) VALUES (...), (...), (...))

a to drugie to tabela tak jak napisałeś we wpisie, tylko przypuszczam, że dany formularz można wypełnić wielokrotnie, czyli jeszcze musiałbyś dodać pole z identyfikatorem wypełnionego formularza, czyli masz takie
  • Odpowiedz
@poszlo_wyszlo: proponuje tylko dodać pole enum na typ pola np. checkbox, radio itp.
zależnie od wybranego pola zapisywać jego ustawienia w uniwersalnej kolumnie gdzie sobie będziesz wrzucał je np. w formie jsona

np. przy polu datetime dajesz użytkownikowy do wyboru tylko title i typ, gdy wybierze datetime'a to przez jsa pokazujesz mu np. dodatkowo opcje wybory min. max. i domyślnej daty których ustawienia później zapisujesz w jsonie do tabeli.

przy wyświetlaniu później do
  • Odpowiedz