$("#formregistry").submit(function() { alert("dziala"); return false; }); }); }); po kliknięciu na element mający klasę "formSend" pojawia się alert z tekstem "wlaz", natomiast drugi z tekstem "dziala" juz nie, konsola milczy. Formularz nie zostaje wysłany (powinien zmienić się wtedy adres i wyświetlić post, a tego nie robi.
@Radian: > The submit event is sent to an element when the user is attempting to submit a form. It can only be attached to elements. Forms can be submitted either by clicking an explicit , , or , or by pressing Enter when certain form elements have focus.
@amarantowy: doskonale o tym wiem, chciał bym aby formularz został wysłany przy pomocy jquery po kliknięciu na jakikolwiek inny element który nie jest inputem buttonem
Cały wykop #!$%@?... Wyborcy Tuska z wykopu, uśmiechnięci, tolerancyjni fajnopolacy, ryją bekę z zamachu na premiera obcego kraju bo jest prawicowcem xD
nie działa u mnie taki ot kod:
$(document).ready(function() {
$(".formSend").click(
function(){
alert('wlaz');
$("#formregistry").submit(function() {
alert("dziala");
return false;
});
});
});
po kliknięciu na element mający klasę "formSend" pojawia się alert z tekstem "wlaz", natomiast drugi z tekstem "dziala" juz nie, konsola milczy. Formularz nie zostaje wysłany (powinien zmienić się wtedy adres i wyświetlić post, a tego nie robi.
#javascript #jquery
Niezbyt wiem dlaczego po kliknięciu podpinasz się pod event submit na $("#formregistry"). Takie rzeczy robi się raz po załadowaniu strony/elementu.
I tu jest chyba problem bo
submitwcale nie wyśle tego formularza ;)submitbez parametrów.ok dzięki IrvinTalvanen, zmodyfikowałem lekko, usunąłem parametry z submit, teraz to wygląda tak:
$(document).ready(function() {
$(".formSend2").click(
function(){
rel = $(this).attr('rel');
alert('wlaz');
$("#"+rel).submit();
});
});
po kliknięciu na element o klasie formSend2 wyświetla alert a później wysyła formularz.
@matchius: Pana rada jest równie ważna, chcąc się odwdzięczyć, również zarzucę radą
varprzed daklaracjąrel. Dzięki temu zostanie jako zmienna lokalna (bo taka ma być z tego co widzę).