Wpis z mikrobloga

Mirki zastanawialiście się kiedyś co wie o nas #google ? Wrzuciłem sobie kilka zdjęc z normalnego aparatu na google+ i po 1 dniu google utworzyło dla mnie tzw. historię, nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że bezbłędnie wskazali miejsca w których byłem, o ile w 2 z 3 korzystałem z wifi na telefonie i mogli to powiązać z datą zdjęć z exif o tyle w jednym miejscu nie używałem internetu w telefonie a oni bezbłędnie również wskazali miejsce w którym byłem.
Ja się pytam jak?
#kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
@rufus1987: Od niedawna Google Maps udostępniło dane historyczne z Twoją aktywnością. Co mnie bardzo zdziwiło, że bardzo dokładnie wyznaczył trasy, które przebywałem a nie miałem ani włączonego GPS ani internetu. Mam podejrzenie, że Google zbiera info o dostępnych nadajnikach sieci komórkowych i na podstawie tych danych wyznacza Twoją lokalizację.
  • Odpowiedz
@muwie: Dokładnie mam to samo, wyłaczony GPS i internet a ślady są, zapewne w tle skanują sieci wifi + nadajniki GPS a mają baze niesamowitą to sobie łacza w całość. Nie wiarygodne po prostu.
  • Odpowiedz