Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +247
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +1045
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

#neuropa #grecja #grexit #ue #krugman
Komentarz usunięty przez moderatora
@Cheater: Rozumiem że zakładasz że budżet Niemiec i Francji nie jest finansowany z podatków?
Wskazówka: Wśród wierzycieli Grecji banki prywatne są obecnie w mniejszości, a właścicielami greckiego długu są obecnie w większości podatnicy krajów
@Cheater: Dobrze, to kto wg Ciebie jest właścicielem greckiego długu? Bo wg mojej wiedzy ok 23% długu jest w posiadaniu prywatnych wierzycieli, a reszta to pożyczki od rządów i instytucji przez nie
Ad 1. Faktycznie użyłem wymiennie. Oprocentowanie spada ponieważ kryzys wybuchł w momencie obniżenia ratingów grecji i wzrostu rentowności ich obligacji. "Program ratunkowy" polega na pożyczeniu Grecji pieniędzy znacznie poniżej oprocentowania na rynku komercyjnym.
Ad 2. Przypominam że Grecja jest w procedurze nadmiernego deficytu przez 9 lat i do tej pory nic sobie z tego nie robiła. Gdyby nie rozbuchany socjal i masa urzędników z gwarancją zatrudnienia na poziomie konstytucji to
@Cheater: Cieszę się że pytasz... kto pyta nie błądzi, może i Ty przestaniesz :) Otóż sytuacja sprzed pierwszego programu i ta w chwili obecnej są znacząco inne. Wtedy wierzycielami w większej mierze były instytucje komercyjne. Niewypłacalność Grecji mogłaby faktycznie zachwiać sektorem finansowym. Teraz, kiedy pożyczkodawcy komercyjni (prywatni) zostali zastąpieni przez publicznych nie
+ proba szyderstw ktore jexeli kogos osmieszaja to ich autora.
@Cheater: swoja droga ile Ty masz
@maniac777: Nie odpowiedziałeś na pytanie, a poważnie pytałem.
@Cheater: Przeczytaj przynajmniej akapit "Jak to mówią...", może rzutem na taśmę coś Ci się rozjaśni.
@Cheater: Tu czytaj (mniej więcej w połowie).
@Cheater: Tu czytaj (Od trzeciego zdania trzeciego od końca akapitu).