Wpis z mikrobloga

Mam płytkę z arduino, do której są podłączone przekaźniki. Całość pobiera ok. 2A więc muszę używać zewnętrznego zasilacza. Ale chcę jednocześnie programować arduino.

Dużym problemem jest jeśli różnica masy między komputerem a zasilaczem wynosi 110V AC ? :D Kopnęło mnie parę razy :D

#arduino #elektryka #elektronika
  • 14
  • Odpowiedz
@skew: Norma, ja w pracy (serwis) mam między masą anteny a swoim uziemieniem ~60V. Musisz mieć uziemienie, najpierw podłączasz płytkę do uziemienia, później USB a na końcu zasilacz.
  • Odpowiedz
@elektryczny_marius @Analityk
Sprawdziłem, i między masą komputera, a mną, jest 60V AC :P No tak średnio bym powiedział :D
Na listwie mam uziemienie, czyli uziemienia monitorów, wzmacniacza, komputera itd. są połączone, ale w gniazdku uziemienia nie ma :P
  • Odpowiedz
tak czy owak 110V zabija na śmierć :D

@elektryczny_mariusz: No nie przesadzaj. Wszystko zależy od prądu jaki przez ciebie płynie.
W pracy mamy właśnie około 60V między ziemią a zasilaczami impulsowymi.
@skew: Masa to pojęcie płynne, masz jedną masę w układzie ale ona jest względem uziemienia na jakimś potencjale. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś wszystko uziemił. To dobra praktyka, zważywszy, że możesz dotknąć palcem układu w jakimś newralgicznym miejscu
  • Odpowiedz